Samebyar kan öppnas för fler medlemmar

Sametingets styrelse har röstat igenom ett förslag som ska leda till fler kan bli medlemmar i samebyar, rapporterar P4 JĂ€mtland. –Den nuvarande rennĂ€ringslagen har ju kluvit samerna i tvĂ„ grupper, sĂ€ger Sametingets styrelseordförande HĂ„kan Jonsson till radion.

Medlemmarna i en sameby bedriver renskötsel. Förslaget om att fler ska kunna bli medlemmar kan medföra att fler samer fÄr rÀtt att jaga och fiska i fjÀllen. Arkivbild.

Medlemmarna i en sameby bedriver renskötsel. Förslaget om att fler ska kunna bli medlemmar kan medföra att fler samer fÄr rÀtt att jaga och fiska i fjÀllen. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Politik2023-05-12 12:18

Blir förslaget verklighet skulle det kunna medföra att samer utanför rennÀringen kan ta del av samebyarnas rÀtt till jakt och fiske.

– FĂ„r vi nu igenom det hĂ€r i förlĂ€ngningen sĂ„ att riksdagen ocksĂ„ klubbar igenom det sĂ„ Ă€r det otroligt stort, sĂ€ger Sametingets styrelseordförande HĂ„kan Jonsson till P4.

En sameby Àr ett geografiskt omrÄde dÀr renskötsel, jakt och fiske fÄr bedrivas av dess medlemmar. Enligt rennÀringslagen tillkommer rÀtten att bedriva renskötsel den samiska befolkningen. För att fÄ utöva den rÀtten mÄste man dock vara medlem i en sameby, vilket endast tio procent av samerna i Sverige Àr.

FrÄgan har lett till motsÀttningar mellan samiska grupper.

Beslutet om medlemskap röstades igenom i onsdags. Det Àr ett första steg i processen och kommer efter att regeringen gett Sametinget i uppdrag att utreda frÄgan om det ska finnas flera sorters medlemskap och hur samebyarna ska organiseras i framtiden. Slutligen Àr det riksdagen som avgör frÄgan.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!