Säpo: "Säkerhetsläget har försämrats"

Säpo bedömer att säkerhetsläget är allvarligt och har försämrats till följd av korankriserna. Men terrorhotnivån har inte höjts. Enligt justitieminister Gunnar Strömmer (M) överväger regeringen om ytterligare åtgärder kan behöva vidtas.

Susanna Trehörning, biträdande chef för Säpos kontraterrorism. Arkivbild.

Susanna Trehörning, biträdande chef för Säpos kontraterrorism. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Politik2023-07-26 06:56

"Likt situationen i början på året riktas nu kraftfulla och hotfulla reaktioner mot Sverige", skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Bakgrunden är den senaste tidens kraftfulla protester i den muslimska världen mot koranbränningar i Sverige.

Susanna Trehörning, biträdande chef för Säpos kontraterrorism understryker dock att utvecklingen mot dagens försämrade säkerhetsläge började redan för ett par år sedan. Då bedrevs desinformationskampanjer mot svensk socialtjänst som anklagades för att kidnappa muslimska barn.

Därefter har den hätska stämningen mot Sverige förvärrats ytterligare av koranbränningar i vintras och nu.

– Säkerhetsläget har försämrats och situationen just nu är allvarlig, säger Trehörning.

– Det är naturligtvis oroande att vi ser att detta fortsätter.

Fler hot

Kampanjerna har, enligt Säpo, inneburit att bilden av Sverige påverkats – från ett tolerant land till ett land som är fientligt inställt mot Islam och muslimer.

– De här manifestationerna där man skändar heliga skrifter kan bli hotdrivande och det är det vi ser nu, säger Trehörning.

– Vi har sett vid den här typen av manifestationer att vi får otroligt kraftfulla reaktioner, framför allt från muslimska världen. Och också väldigt hotfulla reaktioner.

Det är inte bara muslimska ledare och statliga ledare som uppmanar till aktioner mot Sverige, utan även ledare för terrororganisationer, enligt Säpo.

– När de här aktioner man uppmanar till börjar handla om våld och terrorhandlingar blir situationen väldigt allvarlig, säger Trehörning.

Enligt henne har attentatshoten mot Sverige ökat. Hon vill dock inte gå in på om hoten ökat de senaste veckorna.

Ensamagerande oroar

Säpo är bland annat oroad för att kampanjerna mot Sverige kan påverka ensamagerande potentiella terrorister.

– Det finns en uppenbar risk att de här ensamagerande nu blir mer radikaliserade och ytterst kan begå terrorattentatt.

TT: Finns det tecken på att koranbrännarna i Sverige ingår i kampanjerna och inte bara utnyttjas för dem?

– Det är inget jag kan svara på i nuläget, utan kan bara konstatera att de finns en risk att de utnyttjas, säger Trehörning.

Terrorhotnivån mot Sverige ligger dock kvar på en förhöjd nivå, en trea på en femgradig skala.

Trehörning förklarar det med att de olika nivåerna syftar till att bedöma det långsiktiga terrorhotet mot Sverige och vara strategisk, till exempel för att skapa ett bra skydd inom olika myndigheter.

– Det är inte en operativ skala. Hade det varit det så hade vi kunnat säga att då höjer vi nu, för just nu ser vi det här, säger Trehörning.

Justitieminister Gunnar Strömmer skriver i en kommentar till TT att regeringens högsta prioritet är att svenska medborgare i och utanför Sverige är trygga.

"Det verkar vi för på många olika sätt. Den senaste tidens händelser har lett till ett försämrat säkerhetsläge, och detta ska tas på stort allvar. Regeringen arbetar nära Säkerhetspolisen och överväger löpande vilka ytterligare åtgärder som kan behöva vidtas”, uppger Strömmer.

Fakta: Terrorhotnivån

Hotnivån består av fem steg:

1. Inget hot. Inget hot har identifierats.

2. Lågt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är låg.

3. Förhöjt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är förhöjd.

4. Högt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är hög. Hotnivå fyra kräver att det ska finnas ett konkret hot mot Sverige.

5. Mycket högt. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är mycket hög. Krävs att ett konkret hot ska vara nära förestående eller överhängande. Denna nivå har hittills inte använts.

Beslutet om terrorhotnivån i Sverige fattas av säkerhetspolischefen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!