Svaren har varit lite olika beroende på vem i SD-ledningen som får frågan om SD siktar på att ingå i en regering eller inte om valet går det egna partiets, Moderaternas och Kristdemokraternas väg.
Inför SD:s landsdagar på senhösten sade till exempel partisekreteraren Richard Jomshof att partiet hade kommit fram till att det är bättre att sitta i en regering än att agera stödparti utanför. Och det skulle inte gå så bra för en M-KD-regering om SD stängdes ute, antydde han.
Moderaterna och Kristdemokraterna har hittills sagt att regeringsdörren är stängd för SD, men att de räknar med stöd från sidan av SD. Jimmie Åkesson säger att hans parti ännu sitter och överväger vad som vore bäst.
– Vi analyserar hur det har sett ut i andra länder när partier gett sig in eller inte i regeringen, sade Åkesson vid en träff med journalister i riksdagen.
Analyserar nordiska
Ett ämne är att se hur det har gått och går för likasinnade partier i andra nordiska länder. Dansk Folkeparti valde att, som stort parti, stå utanför regeringen och utöva sin makt på den från det hållet. Nu är DF en femtedel av sin tidigare storlek och fjärran från sin tidigare maktposition.
I Finland minskade stödet för Sannfinnländarna som regeringsparti, men steg när de lämnade. Och i Norge lämnade Fremskrittspartiet den borgerliga regeringen 2020 med motiveringen att de inte fick igenom tillräckligt av sin politik.
M och KD har hittills sagt att de inte ser Liberalerna som del av en regering, vad gäller L:s roll vid ett maktskifte och om de klarar sig kvar i riksdagen. Den borgerliga tankesmedjan Timbro har börjat kampanja för att stötta L inför valet och M-ledaren Ulf Kristersson och L-ledaren Nyamko Sabuni har haft en del gemensamma aktiviteter och framträdanden. Moderaternas skäl är att det kan bli betydligt svårare för M att få leda en regering om L och deras mandat ramlar ur riksdagen.
Tåget har gått
Men Jimmie Åkesson tycker egentligen att "tåget har gått" för L.
– Moderaterna verkar ha bestämt sig för att ge Liberalerna en chans, men det måste finnas en bortre gräns, säger Åkesson som inte tycker att M ska slösa kraft på L framöver.
Åkesson säger också att han inte ser något trängande behov av gemensamma framträdande med Moderaterna.
– På centrala områden är vi överens om vad som ska prioriteras. Jag utesluter inte att göra något gemensamt men det är inte prioriterat.