– Åtgärderna på de här områden kommer att vara helt nödvändiga för att Sverigedemokraterna ska vara en del av ett regeringsunderlag, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Han understryker att M, KD och SD redan är överens om att utgångspunkten för en ny regerings migrationspolitik ska vara EU:s miniminivå för asylrätten. Men vilka lagändringar som krävs för det måste förhandlas.
– Då finns en del saker kvar att göra, säger Åkesson.
Han pekar på att asylsökande som inte kan styrka sin identitet och de som inte har Sverige som första asylland ska direktavvisas.
Åkesson tillägger också att Sverige har möjlighet, enligt EU-rätten, att strama åt anhöriginvandringen med ytterligare försörjningskrav.
Nära noll
SD eftersträvar en asylrelaterad invandring nära noll eller en negativ sådan invandring, genom att få fler att återvända till sina ursprungsländer.
Åkesson uppger att SD:s krav på skärpningar av asylrätten inte räcker för att nå dit. Det handlar också om att göra det mindre attraktivt att söka asyl i Sverige.
– Det handlar framför allt om förmåner, bidrag och tillgång till välfärden, säger Åkesson.
M, KD och SD är överens om att de som inte är EU/ESS-medborgare ska behöva kvalificera sig för bidrag och förmåner. Men detaljerna i ett sådant system behöver både utredas och förhandlas.
Som exempel på vad som bör omfattas pekar Åkesson på barnbidrag, bostadsbidrag, efterlevandestöd, föräldrapenning och "en del annat" Det är dock en långsiktigt förändring som SD inte räknar med kan införas förrän i slutet av nästa mandatperiod.
I höstens budget
SD:s ekonomisk politiske talesperson Oscar Sjöstedt tror att ett sådant system kan leda till besparingar i statsbudgeten på 7-8 miljarder kronor på sikt.
Men SD vill också se vissa besparingar redan i höst.
– Det kommer för oss att vara viktigt, så långt det är möjligt av beredningstekniska skäl, att i den allra första statsbudgeten med en ny regering börja begränsa tillgången till bosättningsbaserade bidrag och förmåner för den som inte är EES-medborgare, säger Åkesson.
Till eventuella regeringsförhandlingar med M och KD kommer SD även att ha med sig fler krav för att få bli medborgare. SD driver till exempel sedan länge ståndpunkten att det inte ska vara möjligt förrän efter tidigast tio år med uppehållstillstånd i Sverige.
Måste få konsekvenser
SD presenterade på torsdagen en rapport om vad invandringen kostar Sverige. Enligt partiets beräkningar har kostnaden för den asylrelaterade invandringen 2007–2021 varit netto 114 miljarder kronor årligen.
Partiet har utgått ifrån en studie från 2009 från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi. Författaren, Jan Ekberg, gör där en prognos för kostnaden för hela invandrarbefolkningen 2007–2050.
SD har sedan uppdaterad den med det faktiska antalet asylrelaterade invandrare, sysselsättningsgrad och BNP-utveckling fram till 2021.
– Att invandringen kostar så mycket som den gör måste få politiska konsekvenser, säger Åkesson och syftar på att bidrag och förmåner måste stramas åt.