SD-ledaren Jimmie Åkesson besökte Eskilstuna på tisdagen. Där skadades en mamma och hennes barn i en skottlossning i fredags.
Åkesson pekar ut satsningar på rättsväsendet som den viktigaste prioriteringen för en ny regering.
– 20 miljarder är som vi bedömer det en miniminivå, säger han till TT.
Det kravet kommer vara det viktigaste på en ny regerings budget, enligt honom.
Den statsbudget riksdagen klubbade för 2022 sträcker sig bara fram till 2024. Men enligt den ska anslagen för rättsväsendet öka från knapp 63 miljarder till drygt 69 miljarder, det vill säga en ökning med drygt 6 miljarder fram till 2024
Nytt polismål
SD föreslog redan i våras att anslagen till polis, åklagare, domstolar och andra delar av rättsväsendet successivt måste öka under nästa mandatperiod så att den årliga nivån blir 20 miljarder kronor högre än i dag.
SD vill att de pengarna bland annat ska användas för att Sverige ska ha 30 000 poliser. Partiet vill till exempel locka med en betald polisutbildning och en särskild lönesatsning för att locka tillbaka de som lämnat yrket.
När de 30 000 poliserna ska finnas på plats har SD inte satt upp något årtal för.
– Men vi pratar om 2030, säger Åkesson.
På sikt är SD:s mål att Sverige ska ha 350 poliser per 100 000 invånare.
"Skruva upp"
Den nuvarande regeringens mål är att nå drygt 38 200 polisanställda under 2024. Polisen siktar på att 26 200 av dem ska vara poliser och resten civilanställda. I slutet av förra året hade Sverige runt 22 000 poliser.
SD vill även till exempel använda de höjda anslagen till att bygga ut Nationellt forensiskt centrum (NFC), till en kraftigt ökad kamerabevakning i samhället, inklusive drönare i utsatta områden och till en dubblering av antalet fängelse- och häktesplatser.
– Jag tror det går att skruva upp takten förhållandevis snabbt när det gäller att öka fängelseplatser, säger Åkesson.
För att snabbt öka antalet fängelseplatser vill SD hyra minst 500 platser utomlands.
Inte bekymrad
SD går för närvarande bra i de dagliga opinionsmätningarna. Däremot har det gått sämre för den tilltänkta samarbetspartnern Moderaterna och statsministerkandidaten Ulf Kristersson.
– Det är fortfarande förhållandevis jämnt mellan blocken. Jag ser det som en helt öppen historia vilken sida som kommer vinna på valdagen, säger Åkesson.
– Så länge vi i första hand byter väljare med varandra inom blocket, så ska man nog mest se det som en signal om var väljarna vill lägga tonvikten. Blir vi ett väldigt stort parti kommer tonvikten ligga på trygghetsfrågorna, kriminalpolitiken och invandringspolitiken.
TT: Är du bekymrad över att M tycks tappa?
– Jag kan inte i det här läget bekymra mig över dem. Vi gör vad vi kan för att bidra till maktskifte, säger Åkesson.