SD kritiserar regeringen om ordningslagen

Regeringen beslutade på fredagen att tillsätta en utredning för att se över ordningslagen. Beslutet möts av kritik, både från stödpartiet Sverigedemokraterna och internt.
–Jag ser det som ett ansvarsfull sätt att ta i tu med svåra avvägningar, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) till TT.

Justitieminister Gunnar Strömmer vid fredagens pressträff.

Justitieminister Gunnar Strömmer vid fredagens pressträff.

Foto: Anders Wiklund/TT

Politik2023-08-18 15:16

Bakgrunden är det senaste årets koranbränningar. Syftet är att utreda vilket utrymme som finns i grundlagen för att väga in Sveriges säkerhet i polisens prövningar av allmänna sammankomster som demonstrationer.

En parlamentarisk referensgrupp med representanter för alla riksdagspartier ska knytas till utredningen.

Tar sikte på sårbarhet

Utgångspunkten är ett antal domar under våren där domstolar slagit fast att rikets säkerhet, exempelvis hot om terrordåd, inte får vägas in i tillståndsprövningen.

– Det är den sårbarheten vi tar sikte på. Den som uppstår i glappet mellan krig och krigsfara, där regeringen kan gripa in med stöd av ordningslagen, och å andra sidan ordning och säkerhet på den aktuella platsen, säger Gunnar Strömmer till TT.

Det handlar om att se över polisens förutsättningar att genom ordningslagen neka tillstånd, att sätta upp villkor, som möjligheten att anvisa en annan plats, och om möjligheterna att lösa upp en sammankomst.

Regeringen betonar att det inte är fråga om att ändra i grundlagen.

Direktiven innebär bland annat att befintlig lagstiftning i länder som Norge, Nederländerna och Frankrike ska analyseras.

– Vi ser naturligtvis risker med att utvidga utrymmet, att stoppa in rikets säkerhet, det kan skapa nya sårbarheter om man inte gör det på ett precist sätt. Vi ser å andra sidan att länder som har ett starkt skydd för yttrandefriheten, i ett konkret fall, har möjlighet att väga in säkerhetsfrågor, säger Strömmer.

SD i opposition

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger i ett pressmeddelande att partiet "beklagar beskedet".

"Även om olika värden alltid behöver vägas emot varandra kommer Sverigedemokraterna aldrig acceptera att vi anpassar oss efter hot och påtryckningar från islamister och diktaturer. Sådan eftergiftspolitik riskerar att skänka legitimitet till de krafter som hatar vårt öppna samhälle. I denna fråga kommer Sverigedemokraterna därför stå i opposition mot regeringen som valt att gå fram med en utredning utan vårt stöd", skriver Åkesson.

Gunnar Strömmer säger att frågan ligger utanför Tidöavtalet, men att konstruktiva diskussioner föregått beslutet.

– Vi har pratat mycket med Sverigedemokraterna men också med andra partier. Jag har respekt för de invändningar som finns, men vill understryka att det inte finns några färdiga förslag att ta ställning till. Hela poängen med att göra detta på ett ordnat sätt, med en utredare och en parlamentarisk referensgrupp, är att skapa en grundlig och transparent process, säger justitieministern.

Kritik från ungdomsledare

Regeringspartiernas ungdomsförbund Muf, Luf och KDU skriver i ett mejl till TT att Sverige inte får "ge vika för religiösa fanatiker" genom att ändra i ordningslagen.

"Vi ska inte tumma en millimeter på yttrandefriheten", säger Douglas Thor, ordförande för Muf.

"Budskapet från regeringen till extremister som hotar Sverige riskerar bli att deras beteende fungerar. Att vi är beredda att göra avkall på en demonstrationsfrihet som människor över hela världen kämpar för", säger Erik Berg, ordförande för Luf.

Fakta: Utredare blir Mattias Larsson

Regeringen har utsett Mattias Larsson, generaldirektör på Brottsförebyggande rådet, som utredare.

Syftet är att utreda vilket utrymme som finns i grundlagen för att väga in rikets säkerhet i polisens prövningar av allmänna sammankomster som demonstrationer.

Polisen prövar allmänna sammankomster utifrån ordningslagen.

Enligt justitieminister Gunnar Strömmer ska utredningen inte undersöka eller föreslå grundlagsändringar.

Uppdraget ska redovisas senast den 1 juli nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!