SD-toppen Mattias Karlsson twittrade på fredagen att regeringen måste stoppa migrationspakten i EU-parlamentets tappning.
"Om inte så har jag svårt att se hur grunden för vårt samarbete skall kunna bestå", skriver han.
Ett par timmar senare fick han medhåll av Jimmie Åkesson på Facebook:
"Det kan knappast komma som en chock för någon att Sverigedemokraterna står upp för en självständig och mycket stram svensk migrationspolitik", skriver Åkesson.
"Tvingas ta emot"
Åkesson anser att EU:s migrationspakt innebär det motsatta.
"Vi kommer inte att acceptera att man skänker bort svenska väljares makt över migrationspolitiken till andra länders politiker och byråkrater i Bryssel. Punkt", skriver han.
Europaparlamentet gav ett klart ja till migrationspakten på torsdagen. Kompromissförslaget lades fram av moderaten Tomas Tobé.
SD var det enda svenska parti som röstade emot alla fyra förslag som utskottet enats om.
– Med det här förslaget ska en av kommissionens myndigheter kunna besluta hur många migranter som varje medlemsstat ska ta emot. Och vi vet att de flesta är ekonomiska migranter som saknar skyddsskäl, säger SD:s migrationspolitiske talesperson Ludvig Aspling.
Moderaternas Tomas Tobé måste ge upp idén om en tvingande omfördelning, säger han.
– Regeringen måste se till att det blir en pakt som ger andrum åt Sverige, ett mindre migrationstryck.
"Pågår förhandlingar"
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) vill dock tona ner motsättningarna. Till SVT säger hon att hon kan garantera SD att det inte kommer att bli den överenskommelse som EU-parlamentet landat i.
"Det pågår fortfarande förhandlingar i ministerrådet, där jag och regeringen driver en linje som innebär ytterligare åtstramningar jämfört med parlamentets förslag", säger Malmer Stenergard i ett skriftligt uttalande till TT.
"En förutsättning för att vi ska kunna ställa oss bakom en överenskommelse i EU är också att det bidrar till ett minskat inflöde till Sverige", fortsätter hon.
– Att ministerrådets förslag kommer att vara stramare utgår jag ifrån. Frågan är hur mycket stramare, säger Ludvig Aspling.
Planen är att Sverige som EU-ordförande ska lyckas ena medlemsländerna i ministerrådet till sommaren, men det är oklart om det håller. Därefter inleds slutförhandlingar med EU-parlamentet, troligen under Spaniens ordförandeskap i höst.
Målsättningen är att hela asyl- och migrationspakten ska kunna spikas definitivt av ministerrådet och parlamentet under början av 2024.