SD öppnar för marknadshyra: "Häpnadsväckande"

Hyresgästföreningen rasar mot att SD öppnar för fri hyressättning vid nyproduktion. –Trots löftet inför valet så går man ut och säger att det är något som kan säljas bort, säger chefsekonomen Martin Hofverberg.Men partiet hävdar att man inte gjort en positionsförflyttning.

Mikael Eskilandersson (SD), bostadspolitisk talesperson.

Mikael Eskilandersson (SD), bostadspolitisk talesperson.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Politik2023-11-24 19:00

Frågan om fri hyressättning i nyproducerade hyresbostäder är en följetong.

För två år sedan fälldes statsminister Stefan Löfven (S) av riksdagen med frågan om hyressättning som utgångspunkt.

Nu kan den bli aktuell igen.

Sverigedemokraternas bostadspolitiska talesperson Mikael Eskilandersson säger att han är öppen för att förhandla om hyressättningen, eller "marknadshyror" som förslaget beskrivits, med de andra Tidöpartierna.

– Vi är öppna för att förhandla alla frågor inom Tidöavtalet och den frågan är inte skild från andra frågor. Det ska inte tolkas som att vi öppnar upp särskilt för förhandlingar i någon fråga.

"Är definitivt emot"

Eskilandersson vill inte beskriva det som en positionsförflyttning från partiet.

– Vi är definitivt emot fri hyressättning och där är ingen förändring i vårt ställningstagande.

TT: Ändå så finns det en möjlighet att förhandla i den frågan om ni får någonting i gengäld?

– Allting beror på vad man är beredd att ge i gengäld och vad som är bäst för våra väljare.

"Du lurar ingen om marknadshyrorna, Löfven. Vi står på hyresgästernas sida", skrev partiet på Facebook med partiledaren Jimmie Åkesson på bild i samband med att debatten var som mest intensiv.

Ny förhandlingsmodell

Frågan handlar i korthet om att hyresvärden ska förhandla hyran direkt med hyresgästen och inte via Hyresgästföreningen som i dag.

Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna var för förslaget. Men när Löfven röstades bort bestod majoriteten av en ohelig allians i form av V, M, KD och SD.

Hyresgästföreningen anser att SD nu sviker sina väljare.

– Jag tycker det är häpnadsväckande att Sverigedemokraterna tar så lätt på folks boendetrygghet att det blir en bricka i ett förhandlingsspel, säger chefsekonomen Martin Hofverberg.

– Trots att Sverigedemokraterna var så tydliga med det här löftet inför valet så går man ut och säger att det är här något som kan säljas bort, och det betyder att det kanske aldrig var viktigt för dem i första taget, fortsätter han.

Enligt en undersökning från SOM-institutet från 2021 så tycker endast 15 procent att det vore bra att införa marknadshyror på bostadsmarknaden. 53 procent ser det som ett dåligt förslag.

Eskilandersson slår tillbaka mot Hyresgästföreningens kritik. Han anser att man inte går in i en förhandling med ultimativa krav.

– Jag förstår inte riktigt hur man tolkar det som ett svek att ett parti är berett att förhandla i alla frågor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!