Tobias Andersson understryker att SD inte är lika "naivt positiv" till vindkraft som regeringens ministrar. Andersson ser problem med att ansluta mer väderberoende produktion till elnätet, utan att stötta upp med framförallt mer kärnkraft.
– Det ser vi inte ut att kunna göra just nu, för regeringen fokuserar på vindkraft i stället för kärnkraft, säger han.
Andersson är också missnöjd med att regeringen inte har samordnat sig med SD inför besluten att säga ja till de två havsbaserade vindkraftsparkerna. Han uppger att SD först i går kväll fick information om dagens pressträff, men ingen information om pressträffens sakinnehåll.
"Vi har problem"
Enligt Andersson har regeringen vid tre tillfällen låtit bli att samordna eller att informera SD inför besked i vindkraftsfrågor.
– Det rimliga är väl att det här får tas upp på partiledarnivå nu, säger han.
Andersson pekar på att miljövärden till havs, kulturvärden vid kustremsor och fastighetspriser riskerar att drabbas. Han tillägger att det även finns säkerhetspolitiska aspekter på att göra sig beroende av havsbaserad elproduktion.
– Den är betydligt svårare att försvara i ett svårt säkerhetspolitiskt läge, säger Andersson.
TT: Tycker du att regeringen borde sagt nej till de två vindkraftsparkerna?
– Det är väldigt svårt svara på, när man inte varit involverad i processen, säger Andersson.
Av annan åsikt
Alla i partiet är inte lika negativa.
Magnus Olsson, oppositionsråd i Malmö, ledamot i SD:s partistyrelse och ordförande i medlemsutskottet, säger till Tidningen Näringslivet att vindkraften behövs.
– Man kan inte bara satsa på ett kraftslag. Visst, man kan drömma sig tillbaka till gamla tider, men det är inte rimligt i nuläget, säger han till tidningen.
I framtiden vill han se en mix med flera kraftslag: kärnkraft, vattenkraft, solkraft och vindkraft.
– Vi måste titta på alla möjliga och rimliga typer för att få fram energi, säger han.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) tycker inte att regeringen behöver samordna vindkraftstillstånden med SD.
– Hela regeringen följer Tidöavtalet, i det står det klart och tydligt att det inte ingår något samarbete vad gäller tillståndsprocesser, säger hon till GP.
Vill se mer
Miljöpartiet välkomnar regeringens ja till vindkraftsparkerna.
– Det här är ett positivt steg, men det behövs mer, säger språkröret Per Bolund.
TT: Visar dagens besked att regeringen tänkt om när det gäller vindkraft?
– Man ägnade väldigt mycket kraft åt att prata ned vindkraften i valrörelsen, säger Bolund.
– Det är väl bra med en tillnyktring, men ett sådant här beslut är ju inte ett bevis på att man tänkt om.
Även Socialdemokraternas energipolitiske talesperson Fredrik Olovsson välkomnar regeringens besked. Han vill dock att regeringen även snabbt tar beslut om de andra ansökningarna som väntar på besked. Och att villkoren för vindkraft förbättras.
– Det är väl den stora frågan nu, om de här tillstånden också ska bli investeringar. Där kan man fortfarande vara orolig för att politiken går åt fel håll, säger Olovsson.
Han vill att statliga Svenska kraftnät ska bygga stamnät till elproduktion även i havet, i stället för att ägarna till vindkraftsparkerna ska stå för sin anslutning.
– I Tidöavtalet har man ju aviserat att man ska ta bort den möjligheten.