SD växer mest i norr

Sverigedemokraterna (SD) har gjort sitt bästa val hittills. Och det är främst i skogslänens landsbygd – där partiet tidigare var relativt litet – som de stora framgångarna syns. En paradox, enligt en av de forskare TT talat med.

Den stora kartan visar var SD växt mest, den lilla kartan var SD fick högst andel röster.

Den stora kartan visar var SD växt mest, den lilla kartan var SD fick högst andel röster.

Foto: Johan Hallnäs/TT

Politik2022-09-17 08:54

Efter valet är SD Sveriges näst största parti. Var femte väljare lade sin röst på partiet i riksdagsvalet som därmed får elva nya mandat.

På Sverigekartan syns ett tydligt stråk där partiet gick framåt mest. Det handlar om mindre kommuner i skogslänen, som Smedjebacken i Dalarna, värmländska Hagfors och Munkfors, Ånge i Västernorrland, Bräcke i Jämtland, Dorotea och Malå i Västerbotten och Arvidsjaur i Norrbotten.

Allra mest ökade SD i Dorotea: +10,7 procentenheter, följt av Malå (+10,3) och Hagfors (+9,7).

– Det här har varit relativt svaga områden för SD tidigare, det fanns en del att hämta här om man jämför med tidigare, därför blir framgången så stor, konstaterar Anders Lidström, professor emeritus i statsvetenskap vid Umeå universitet.

En paradox

Oavsett om SD med åren breddat sig i sakfrågor, ibland politisk nära Socialdemokraterna, är det den restriktiva invandringspolitiken som utmärker partiet. Men de problem som rör misslyckad integration i storstäderna finns inte på samma sätt på landsbygden.

– Nej, det är del av en paradox. I norra Sverige är det snarare så att inställningen till invandring historiskt sett varit positiv, och väldigt negativ i södra Sverige, framför allt i Skåne och Blekinge. Jag tror inte att invandring har haft så stor betydelse för norrlänningarnas ställningstagande för SD, säger Anders Lidström.

Han tolkar till stor del SD:s framgångar som ett svar på missnöje, som har att göra med att väljare känt sig förfördelade och övergivna.

– Man tycker inte att man känner sig lyssnad på av andra partier. Man kan också tänka sig att det precis nu inför valet också handlat om bensinpriser, där man tycker att SD har varit attraktiva i just den frågan.

Flyktingvågen 2015

Patrik Öhberg, docent i statsvetenskap och forskare vid SOM-institutet vid Göteborgs universitet, ser dock det stora flyktingmottagandet under flyktingkrisen 2015–2016 som en bidragande orsak till SD framgångar i skogslänen.

– Många gånger är det här utflyttningskommuner med tomma lägenheter, som proportionerligt sett fått ta emot ganska många människor med flyktingbakgrund. Politiker har också tyckt att det varit tacksamt eftersom det fyllt upp bostäder som stått tomma.

Även om mottagandet inte bidragit till problem som i storstäderna har det trots allt gjort avtryck, säger Patrik Öhberg.

– Samhällen kom ändå att förändras, och vissa människor tycker inte om den förändringen.

Malmö undantaget

Även om SD vuxit mest i skogslänen gick partiet framåt i så gott som hela landet. Enda undantaget är Malmö, som noterar en liten minskning (–0,4 procentenheter).

Skåne är annars fortsatt SD:s starkaste fäste – i Sjöbo, Bjuv, Perstorp och Klippan röstade mer än fyra av tio på SD i riksdagsvalet.

Så varför lockar SD allt fler, i alla delar av landet? Kirsti Jylhä, filosofie doktor i psykologi och forskare vid Institutet för framtidsstudier, pekar på den anpassning till SD:s retorik och villighet till SD-samarbete som övriga partier på högersidan visat.

– På det viset har de givit Sverigedemokraterna legitimitet, vilket påverkar väljare som tidigare inte velat stödja SD på grund av partiets rötter eller därför att partiets retorik har uppfattats som för extremt. Nu uppfattas kanske Sverigedemokraterna som mer pålitligt, säger hon.

Sverigedemokraterna har växt på framför allt Moderaternas och Socialdemokraternas bekostnad, visar SVT:s vallokalsundersökning, som gjordes på valkvällen. Så vad gjorde M och S för misstag?

– SD fångar väljare från både höger och vänster, som delar partiets syn på invandring men traditionellt har röstat utifrån andra frågor så som personliga eller samhällets ekonomiska intressen. I denna valrörelse fick invandringen och gängbrottslighet stort utrymme, medan de ekonomiska frågorna som Moderaterna och Socialdemokraterna brukar fokusera på fick mindre utrymme. I det läget valde fler väljare att gå till SD, säger Kirsti Jylhä.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!