SD vill snabba på visitationszoner

SD vill snabba på visitationszoner. Ett lagförslag kan vara klart på en till två veckor, enligt partiledare Jimmie Åkesson. Han öppnar också för att kunna frihetsberöva gängkriminella redan innan de begår brott.

SD-ledaren Jimmie Åkesson. Arkivbild.

SD-ledaren Jimmie Åkesson. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Politik2023-10-10 12:37

I kampen mot gängvåldet har tillfälliga visitationszoner förts fram som en viktig åtgärd. I zonerna ska polisen kunna visitera vem som helst utan misstanke om brott.

Att tillåta tillfälliga visitationszoner var en av de första utredningar som regeringen tillsatte förra hösten och den ska redovisas i januari. Men SD-ledaren Jimmie Åkesson tycker att det borde kunna gå betydligt fortare.

– Vi har en akut situation. Pandemin, och migrationskaoset 2015, visade att det går att stifta lag snabbt. Vad är det som hindrar oss från att göra det här och nu? säger han till TT i samband med en träff med riksdagsjournalisterna.

1-2 veckor

En ny lag om visitationszoner skulle kunna vara klar på en till två veckor, säger han.

– Det handlar ju om en prioritering på departementet. Det finns redan en massa underlag och jag har väldigt svårt att se att det är något annat än möjligen vilja som saknas.

Enligt Åkesson skulle lagen vara tillfällig och syftet skulle vara att ge polisen de verktyg de behöver så snabbt som möjligt.

– Vi kan ge dem det tillfälligt i väntan på den stora långsiktiga utredningen.

Åkesson vill också att polisen ska kunna frihetsberöva gängkriminella i preventivt syfte.

– Polisen har underrättelser och är insatt i vilka de här personerna är. Att då kunna gå in och bryta händelser genom att plocka en eller två personer som är nyckelspelare i en pågående brottsplan – i min värld är det ett väldigt starkt verktyg som man borde ha.

Jämför med fyllecell

Han jämför med den nya lagen om preventiv avlyssning, som nyligen trädde i kraft, och den möjlighet polisen redan har att sätta berusade i fyllecell.

– Jag kan tycka att det är lite konstigt att när det handlar om systemhotande brottslighet finns inte den möjligheten.

Åkesson uppger att SD "spelat in" frågan om frihetsberövande i preventivt syfte i samtal med de andra partierna i regeringssamarbetet. Han kan dock inte utlova att förslaget kommer att dyka upp som en ny punkt i Tidöavtalet när det uppdateras, eller att det ens tas vidare.

– Om det blir verklighet eller inte kan jag inte svara på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!