Myndigheten har lämnat in en hemställan om ökade anslag om 141 miljoner kronor över de kommande tre åren, till och med 2026.
Pengarna ska dels gå till att "stärka förutsättningarna för att bemanna verksamheten enligt de säkerhetsbedömningar som görs" och dels till "kompetenshöjande åtgärder" för de anställda.
– Vi behöver stärka upp med fler resurser ute på våra institutioner. Totalt ser vi här och nu ett ökat behov på ungefär 80 tjänster. Då har vi framförallt riktat in oss på de institutioner som har väldigt hög beläggning, säger Anna Sandahl.
"Oerhört ansträngt"
Äskandet kommer efter en våg av rymningar och avvikelser av barn och ungdomar som tvångsvårdats på Sis-hem. Anna Sandahl säger att Sis sedan ett halvår tillbaka arbetar utifrån nya säkerhetsbedömningar.
– När vi ska bemanna utifrån de säkerhetsbedömningarna har vi svårt och klarar inte av att bemanna fullt ut. Det har naturligtvis blivit tydligt i samband med de avvikningar vi sett. Därför har vi bestämt att vi behöver vidta ytterligare åtgärder, säger Sandahl.
Hon beskriver läget på Sis-hemmen som "oerhört ansträngt just nu".
TT: Räcker de här pengarna till att stoppa rymningarna och avvikelserna?
– De här pengarna kommer att förbättra förutsättningarna för oss. Sedan är det människor vi har att göra med hela tiden – men det här kommer öka vår förmåga markant.
Flera rymningar
I mitten av maj skedde flera uppmärksammade händelser. Först försvann ett barn som dömts till sluten ungdomsvård i Lund i samband med en obevakad utevistelse. Några dagar senare rymde två pojkar som misstänks för skjutningar i Stockholm från ett hem i Nereby utanför Göteborg.
I april fritogs en morddömd tonårspojke – som var placerad på Sis-hem – under en kriminalvårdstransport i samband med ett tandläkarbesök i Södertälje.
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) konstaterar att nuvarande läge är allvarligt.
"Det är uppenbart att vi behöver stärka säkerheten på Sis, både för de barn och unga som bor där, de anställda och för allmänheten", säger hon i en skriftlig kommentar till TT.
Att det blir mer pengar till Sis kan hon dock inte lova.
"Vi har tagit emot hemställan och kommer nu att analysera den".
Waltersson Grönvall upprepar att regeringen tidigarelagt en utredning om hur intagnas användning av mobiltelefoner kraftigt ska kunna begränsas. Fler åtgärder för att få ordning på Sis kommer "i närtid", enligt ministern.