Nästan 90 000 personer beviljades svenskt medborgarskap förra året. Det är en förhållandevis stor ökning jämfört med för några år sedan.
Redan i Tidöavtalet förra hösten slog regeringen och SD fast att kraven ska skärpas. Nu tillsätts utredningen.
Bland annat vill partierna utöka den tid som en person måste ha bott i Sverige för att få bli svensk medborgare, från dagens runt fyra-fem år till minst åtta år.
– Ytterst är det en säkerhetsfråga. Säkerhetspolisen har flaggat upp att på den tiden är det svårt för dem att hinna identifiera eventuella säkerhetshot, säger Maria Malmer Stenergard.
Ska leva hederligt
TT: Finns det många som har blivit svenska medborgare som inte borde ha blivit det?
– Det är en risk som Säkerhetspolisen pekar på med den här korta tiden, så ja.
Regeringen och SD vill också skärpa kraven om vilka kunskaper om det svenska samhället och svensk kultur som en person ska ha för att kunna få svenskt medborgarskap.
Därtill ska utredaren föreslå ett krav på att man ska kunna försörja sig själv, och skärpta krav på hederligt levnadssätt.
– Det är att titta på vilka gärningar en person är misstänkt eller dömd för och var vi ska lägga kraven för att denne ska få bli svensk medborgare. Vår inriktning är att det ska skärpas, men exakt hur man ska dra gränserna får utredaren titta på.
Utredaren ska också fundera på om det bör införas ett krav på ett "medborgarskapssamtal", någon form av "lojalitetsförklaring" eller ett liknande ceremoniellt inslag som en slutpunkt i medborgarskapsprocessen.
Dröjer innan lag införs
Utredaren, kammarrättslagman Kirsi Laakso Utvik, ska lägga fram sina slutsatser senast den 30 september nästa år. Ett färdig lagförslag kan därefter vara på plats först framåt hösten därpå, bedömer migrationsministern.
Då kommer tiotusentals fler att ha hunnit bli svenska medborgare till dagens, som regeringen anser, låga krav.
– Jag är oroad över vad det innebär, i synnerhet som vi i dag i svensk rätt inte har en möjlighet att återkalla medborgarskap, säger Maria Malmer Stenergard.
– Med medborgarskapet följer många rättigheter och jag är bekymrad över att det finns individer i samhället som kommer att få tillgång till de rättigheterna trots att de inte borde ha det.