Skärpta straff för 15-åringar utreds

Regeringen vill skärpa straffen för unga mellan 15 och 17 år.
–I dag får en 15-åring som begår ett brott ungefär en femtedel av straffet en vuxen får, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Allt fler barn och unga dras in i gängkriminalitet, enligt justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Allt fler barn och unga dras in i gängkriminalitet, enligt justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Foto: Ali Lorestani/TT

Politik2023-07-06 12:38

Unga gärningsmän anlitas allt oftare av kriminella för sprängdåd och skjutningar.

– De kriminella nätverken rekryterar 10-11-åringar, vapen och sprängmedel hanteras av 12-13-åringar och skjutningar utförs i flera fall av 14-15-åringar, säger Gunnar Strömmer.

– Vår modell för att hantera unga på glid utsätts för en väldig press.

Nu tillsätter regeringen, i samråd med Sverigedemokraterna, en utredning som dels ska se över straffrabatten för omyndiga gärningsmän, dels en sänkning av straffmyndighetsåldern från dagens 15 år.

– Det är ingen exakt vetenskap, utan det måste bedömas utifrån den verklighet vi lever i, säger Strömmer om straffmyndighetsåldern.

Inte kastas i fängelse

Det handlar inte i första hand om att "fler barn ska kastas i fängelse", enligt Strömmer.

– Det handlar om andra påföljder – ungdomsövervakning, ungdomstjänst, den typen av påföljder som i dag inte är tillgängliga för barn under 15 år, trots att de sen länge kan vara fast i kriminalitet.

Straffrabatten för unga mellan 18 och 20 år ska slopas helt enligt regeringen – men hur mycket straffen ska skärpas för unga mellan 15 och 17 år är oklart.

– Det finns starka skäl att mildra straffrabatten när det gäller barn under 18 år. Vi vill att man ska se på den frågan, hur stor ska straffminskningen vara, säger Strömmer.

Kristdemokraterna talade i valrörelsen om att unga över 15 år ska kunna dömas till 15 års ungdomsfängelse för de grövsta brotten.

Men Gunnar Strömmer vill inte föregå utredningen och redan nu tala om hur långa straff regeringen vill se eller vilka påföljderna ska vara.

– Riktningen är naturligtvis att även 15-18-åringar ska få mer kännbara straff än i dag. Men exakt hur det ska utformas är något som utredaren får titta på, säger han.

Nya ungdomsfängelser

Utredaren ska även föreslå hur Kriminalvården kan ta ett större ansvar för unga som i dag vårdas för kriminalitet enligt LVU på Sis-hem.

Redan pågår en utredning som överväger om kriminalvården ska ta över ansvaret för unga kriminella som dömts, inom ramen för nya särskilda ungdomsfängelser.

Därtill vill regeringen att en ny påföljd ska utredas, "utvidgad ungdomsövervakning".

Utredare blir Gunnel Lindberg, ordförande för Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, och uppdraget ska redovisas i januari 2025.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!