Skatten på plastpåsar slopas

Regeringen slopar eller sänker kraftigt skatten på plastpåsar, uppger Sverigedemokraterna. –Folk stör sig på den här, säger SD:s Oscar Sjöstedt.

Regeringen slopar den omtalade skatten på plastpåsar vid nästa årsskifte. Arkivbild

Regeringen slopar den omtalade skatten på plastpåsar vid nästa årsskifte. Arkivbild

Foto: Roald, Berit

Politik2023-04-12 15:38

Regeringen och samarbetspartiet SD är överens om att den omdebatterade skatten på plastpåsar ändras den 1 januari 2024, uppger Sjöstedt, ekonomiskpolitisk talesperson.

– Med mindre att inte någon bryter mot överenskommelsen, så kommer den, som det är skrivet, avskaffas eller kraftigt sänkas till januari 2024, säger han.

Sverigedemokraterna och Moderaterna har varit stora motståndare till plastpåseskatten och krävt att den ska bort. Men när den nya regeringen presenterade sin första budget i höstas så fanns skatten kvar.

I vårändringsbudgeten som presenteras på måndag remitteras förslaget om att avskaffa eller kraftigt sänka den nästa år.

– Det är en olägenhet för vanliga människor och folk stör sig på den här. Det är heller inget bra inslag i den ekonomiska politiken, säger Oscar Sjöstedt.

Han säger vidare att sådana här punktskatter inte är hållbara och att statens intäkter måste vara långsiktiga. Det kostar staten runt 500 miljoner kronor att ta bort plastpåseskatten.

Infördes 2020

Skatten infördes i maj 2020 efter att Liberalerna drivit frågan i januariavtalet med S, MP och C. Även Kristdemokraterna röstade för skatten när det begav sig.

Ett drygt år senare hade L backat och kallade den i stället "ett misslyckande" i sin budgetmotion.

Skatten fick till följd att många mataffärer höjde priset på en vanlig plastpåse från cirka tre till runt sju kronor.

– Vi förväntar oss ett lägre pris när skatten försvinner eller sänks påtagligt, säger Sjöstedt.

Om det inte blir en sänkning tycker han att man ska använda sin konsumentmakt och handla någon annanstans.

Minskat skräp

Målet med skatten var att minska nedskräpningen i naturen och haven enligt ett EU-direktiv. Direktivet säger att förbrukningen av plastkassar ska reduceras till 40 stycken per person och år senast 2025.

Sjöstedt kan inte svara på om Sverige nu klarar det målet.

Själv köper han papperskassar när han ska bära hem maten. På frågan om nu inte nedskräpningen av plast riskerar att öka svarar han:

– Min bild är att folk köper sådana här rullar av avfallspåsar i stället som kommer från Kina eller någonting.

– Problematiken med plast är om man kastar sina påsar i naturen – och jag känner ingen som gör det. Plast finns i naturen, men det är inte ett problem i Sverige, för vi gör inte på det sättet.

Fler papperspåsar

Enligt en undersökning som genomfördes av Svenska miljöemissionsdata på uppdrag av Naturvårdsverket minskade försäljningen av plastpåsar tydligt efter att skatten infördes. Effekten var 83 procent färre plastpåsar per krona av butiksomsättningen. Köpen av papperskassar ökade i stället markant.

Papperskassarna gick ifrån att utgöra drygt 20 procent av de bärkassar som säljs till nästan 70 procent.

Papperskassarna dominerar försäljningen, vilket är ett omvänt scenario jämfört med före skatten. Men pappersbärkassarna har kritiserats av forskare för att orsaka mer klimatutsläpp och kräva mer energianvändning än plastpåsarna.

Skatten har också kritiserats av plastpåsetillverkare som lagt ned kraft på att använda återvunnen råvara.

Fakta: Skatten i korthet

Skatten infördes den 1 maj 2020: tre kronor för bärkassar och 30 öre för tunnare frukt- och grönsakspåsar.

Målet med skatten är att minska nedskräpningen i naturen och haven enligt ett EU-direktiv från 2015. Medlemsstaterna ska enligt direktivet reducera förbrukningen av plastkassar till 40 stycken per person och år senast 2025.

När riksdagen röstade om skatten i januari 2020 så var endast Sverigedemokraterna och Moderaterna emot förslaget.

Källa: Riksdagen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!