"Det råder en kapplöpning mellan oss och den organiserade brottsligheten," skriver Katrin Westling Palm, Skatteverkets generaldirektör och Peter Sävje, chef för dess folkbokföringsavdelning, på DN Debatt.
För att minska felen i folkbokföringen pågår just nu en statlig utredning, som ska presenteras under våren. Skatteverket vill i samband med den se flera förändringar.
Vassare verktyg
"Vi behöver nu fler och vassare verktyg i lagstiftningen," skriver Katrin Westling Palm och Peter Sävje.
De anser att den som flyttar till Sverige för att arbeta eller studera bör lämna till exempel fingeravtryck, för att myndigheter ska kunna säkerställa att en person verkligen är den som den utger sig för att vara.
Skatteverket vill också få laglig rätt att gå in i en bostad med misstänkt felaktiga folkbokföringsuppgifter, samt kunna kräva att personer som vistas där visar legitimation.
Rejäl kursändring
Om någon upptäcker att en för dem okänd människa är skriven på deras adress vill Skatteverket också få möjlighet att kunna avregistrera den okända personen från den aktuella adressen, utan att behöva skriva personen på en ny adress.
Finansminister Magdalena Andersson (S) säger i en skriftlig kommentar att regeringen genomfört "en rejäl kursändring för att förhindra fel i folkbokföringen".
Behövs mer
"Vi har bland annat ökat resurserna till Skatteverket och återinfört folkbokföringsbrottet som den moderatledda regeringen tog bort. Men mer behöver göras för att minska felen. Därför har vi tillsatt en statlig utredning för att ytterligare stärka folkbokföringen. Den arbetar just nu och där sitter också Skatteverket med i expertgruppen. Jag ser fram emot fortsatt dialog med Skatteverket för ytterligare åtgärder", skriver hon.
Moderaterna vill med anledning av uppgifterna från Skatteverket bjuda in myndigheten till utskottet liksom finansministern. Man är beredd att lägga de förslag som Skatteverket föreslår.