Skogsägares rätt till ersättning klaras ut

Ägare av fjällnära skog ska ha rätt till ersättning när de nekas att avverka. Regeringen kommer nu med lagförslag för att reda ut tidigare oklarheter.

Tydligare ersättningsregler föreslås nu för skogsägare som nekas att avverka fjällnära skog. Arkivbild.

Tydligare ersättningsregler föreslås nu för skogsägare som nekas att avverka fjällnära skog. Arkivbild.

Foto: Paul Kleiven/NTB/TT

Politik2022-03-04 14:03

– Man ska som skogsägare i den fjällnära skogen veta att man har rätt till ersättning, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S).

– Vi ser också till att det inte ska vara möjligt att få ersättning mer än en gång för samma område.

Rekordmånga

Tidigare kunde skogsägare som nekats att avverka behöva gå till domstol för att få ersättning. Men efter domstolsbeslut som vann laga kraft sommaren 2020 har praxis varit att skogsägare ska få ersättning.

– Nu säkerställer vi den rätten till ersättning, så att den också finns inskriven i lag, säger Sätherberg.

Efter domarna har ansökningarna till Skogsstyrelsen om att få avverka fjällnära skog ökat kraftigt. I fjol slogs rekord och 300 miljoner kronor betalades ut till skogsägare som fick avslag.

I år finns 410 miljoner avsatta till ersättningar. Ministern bedömer att det är tillräckligt.

– Skogsstyrelsen har pengar nu. Men man måste ha medel för ersättningar som matchar skyddet, säger hon.

Politisk strid

Många av striderna i politiken på senare tid har stått om skogen. Skogsutredningen som kom 2020 satte inte bara fart på en häftig debatt mellan skogsägare och miljöorganisationer, även mellan Centerpartiet och Miljöpartiet gick en knivskarp linje.

För att Centerpartiet skulle släppa fram Magdalena Andersson som statsminister var kravet en uppluckring av strandskyddet och stärkt äganderätt för skogsägare.

En överenskommelse mellan S, C och MP ledde till att en skogsproposition lämnades till riksdagen i slutet av förra året. Den innehöll vissa delar av Skogsutredningen, men just ersättningen till skogsägare som nekas att avverka fjällnära skog skulle man återkomma till, vilket nu görs i lagrådsremissen.

– Nu blir det tydligt i lagstiftningen, men eftersom det redan är praxis i domstol, kanske det inte blir så stor praktisk skillnad för skogsägarna, säger C:s skogspolitiske talesperson Peter Helander.

Steg på vägen

Miljöpartiet ville genomföra Skogsutredningens förslag att skydda ett gigantiskt område med fjällnära skog, men så blev det inte.

– Det hade varit ännu bättre, men det här är ändå ett steg på vägen, där det är möjligt att få ersättning för fjällskogen och att man kan få formellt skydd, säger MP:s miljöpolitiska talesperson Maria Gardfjell (MP).

Till skillnad från landsbygdsministern anser MP att mer pengar behöver sättas av.

– Vi tycker att det är rimligt att regeringen kommer med nya pengar i vårändringsbudgeten för att kunna täcka upp för de här kostnaderna, säger Gardfjell.

Regeringen siktar på att lagförslagen ska kunna träda i kraft den 1 september i år.

Fakta: Avverkning av fjällnära skog

I området närmast fjällen får skogsägarna inte avverka utan tillstånd av Skogsstyrelsen, till skillnad från övriga landet där det i de allra flesta fall räcker med en anmälan.

Skogsstyrelsen kan neka tillstånd till avverkning om det kan påverka natur- och kulturmiljövärden väsentligt. Det sker i cirka två tredjedelar av fallen.

Enligt de domar från mark- och miljööverdomstolen som vann laga kraft i juni 2020 är det fastställt att ersättningsrätt gäller för den skogsägare som inte får avverka och full intrångsersättning ska betalas ut, det vill säga 125 procent av marknadsvärdeminskningen.

Fjällnära skog omfattar den skog som finns längs med fjällkedjan från Norrbotten till de norra delarna av Dalarna. Området omfattar ca 1,2 miljoner hektar produktiv skogsmark.

Fakta: Skogsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!