I samband med att Lotta Edholm utsågs till skolminister avslöjades det att hon då satt i styrelsen för den börsnoterade skolkoncernen Tellusgruppen, där hon också ägde aktier för drygt 90 000 kronor.
På grund av hanteringen av det och att hon sagt att den socialdemokratiska regeringen inte gjort något åt problemen med vinster i skolan, KU-anmäldes hon av Socialdemokraterna.
Väljarna eller marknaden?
När riksdagen höll sin första frågestund med statsråd i den nya regeringen, fick Lotta Edholm frågor från flera ledamöter om huruvida hon företräder väljarnas intressen eller marknaden.
– Jag är KU-anmäld och får därför inte svara på några frågor kring detta nu, valde hon att svara.
Ett svar som hon upprepade flera gånger.
– Med all respekt, så här kan vi inte ha det, att ett av riksdagens kontrollverktyg, KU, används som argument för att inte respektera ett annat av riksdagens kontrollverktyg, nämligen möjligheten att ställa frågor i kammaren varje torsdag, sade en av frågeställarna Camilla Hansén (MP).
– Finns det någonting vi kan fråga om regeringens och Liberalernas skolpolitik före juni, då KU är klara? frågade hon.
– Jag känner en väldig respekt för riksdagens konstitutionsutskott och väljer därför att inte kommentera detta, svarade Lotta Edholm (L).
Flera reagerade
Efteråt reagerade flera ledamöter på detta.
– Vi kan ju inte ha en skolminister i Sveriges regering som inte kan kommentera skolpolitik för att hon fått en KU-anmälan som handlar om hennes oberoende från friskolesektorn, sade Socialdemokraternas gruppledare Lena Hallengren (S).
Lotta Edholm själv försäkrade att hon kommer att svara på frågor om skolpolitiken men att hon kände sig litet osäker.
– Jag tolkade det som att frågorna var kopplade till mitt tidigare engagemang i Tellusgruppen. Men jag tycker också ärligt talat att det är litet svårt att veta exakt var de här gränserna går, men det är bättre att vara litet försiktig än tvärtom, sade hon till TT.