Skolverket släpper äldre statistik om skolor

Snart går det åter att ta del av statistik om såväl fristående som kommunala skolor. Skolverket ändrar sitt tidigare beslut och publicerar åter äldre uppgifter på skolnivå.

Skolverket kommer åter att publicera statistik på skolnivå. Arkivbild.

Skolverket kommer åter att publicera statistik på skolnivå. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Politik2020-10-08 11:45

Ny statistik kommer däremot inte att offentliggöras. Men uppgifter som fanns tillgängliga före den 1 september – det vill säga det allra mesta – blir med detta beslut åter möjliga att ta del av. Återpubliceringen sker successivt under nästa vecka. Det som blir tillgängligt är uppgifter om exempelvis elevers snittbetyg, andel behöriga lärare och lärartäthet på varje skola och inte bara på riksnivå. Detta kommer att underlätta för många, inte minst de som nu går i nionde klass.

Inför skolval

– Ett bra exempel är elever och deras vårdnadshavare som är intresserade av att få information om de skolor som finns inför skolvalet, säger Eva Westberg, Skolverkets chefsjurist.

Skolverket drog in statistiken den 1 september, men beslutet togs under stor tidspress. Myndigheten har nu hunnit göra en fördjupad analys, förklarar Eva Westberg.

Grundproblemet kvar

Men grundproblemet kvarstår – det behövs författningsändringar för att kunna publicera statistik på skolnivå framöver. Bakgrunden är att SCB ändrat sin sekretesspolicy och fått stöd för den i domstol. Enligt den nya praxisen ska uppgifter om fristående skolor ses som affärshemligheter och därför sekretessbeläggas. Och eftersom lika villkor ska gälla mellan alla skolor berörs även statistik om kommunala skolor.

I princip hela Skolsverige har protesterat mot det nya – och oväntade – rättsläget, och utbildningsdepartementet arbetar med frågan utifrån förslag som Skolverket och SCB har lämnat.

I ett första steg kan Skolverket i november åter publicera ett aktuellt register över landets alla skolor. I det registret finns basal information som adress, antal elever, rektor och så vidare. Regeringen fattade på torsdagen beslut om den förordningsändring som krävdes.

Fakta: Detta har hänt

Förutsättningarna att publicera information och statistik om varje skola i landet ändrades när SCB, som samlar in data åt Skolverket, ändrade sin sekretesspolicy och fick stöd för den i domstol.

Enligt den nya praxisen ska uppgifter om fristående skolor ses som affärshemligheter och därför sekretessbeläggas.

Skolverket, som publicerar statistiken, kom i sin tur fram till att den nya praxisen innebär att även uppgifter om kommunala skolor måste sekretessbeläggas. Detta utifrån principen att alla skolor ska hanteras lika.

Skolenhetsregistret – med uppgifter om varje skolas adress, huvudman och så vidare – berörs också. Regeringen har nu fattat beslut om en förordningsändring så att registret kan göras tillgängligt igen.

Regeringen förbereder författningsändringar för att lösa återstående problem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!