Målet om att alla över 18 år ska vara vaccinerade till halvårsskiftet spricker. I stället skjuts målet fram till den 15 augusti och ändras till att gälla en dos, meddelar regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) på skärtorsdagen.
Många frågor kretsar kring målet och hur det ska uppnås, men inom vården och hos dem som ska utföra vaccinationerna finns kritik mot att så stort fokus ligger på enskilda datum, enligt SKR.
"Behövs inte"
– Initialt behövdes det väl kommuniceras ett mål, men många kanske inte tycker att man behöver det. Vi har ändå tyckt att det har varit viktigt att ha kvar ett mål för att kunna beskriva vad medborgarna har att förvänta sig, säger Marie Morell, ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation, och fortsätter:
– Det behövs inget mål för att sjukvården eller regionerna ska ha en hög vaccinationstakt. Jag skulle mer säga att det är ett sätt att förenkla kommunikationen till medborgarna.
TT: Så det handlar mer om information?
– Det ger inte större incitament, vården är väldigt angelägen att vi ska vaccinera så snabbt som möjligt med det enorma tryck man har på intensivvårdsavdelningar nu, säger Morell.
"Många vill veta"
Socialminister Lena Hallengren (S) håller med om att målet, eller prognosen, är delvis till för befolkningen.
– Det är många av oss som vill ha en bedömning mellan tummen och pekfingret när man själv, andra och ett helt samhälle har klarat av att bli vaccinerade, för det kommer få positiva effekter på hur vi kan leva våra liv, säger hon till TT.
Samtidigt understryker Hallengren att vaccinmålet är viktigt för regionerna att kunna rigga sin organisation, kalla människor i tid och se till att hålla öppet.
SKR understryker att målet nu blir mer flytande eftersom Folkhälsomyndigheten med två veckors mellanrum ska göra prognoser över hur leveranser och vaccinationstakten påverkar målet.