Skyddsombud: Kriminalisera hån mot polisen

Det bör återigen bli straffbart att håna eller trakassera poliser och andra myndighetspersoner, skriver polisens nationella huvudskyddsombud Lena Amorøe på DN Debatt.

Missfirmelse mot tjänsteman – vilket innefattar förolämpningar av poliser – bör bli brottsligt igen, skriver polisens nationella huvudskyddsombud. Arkivbild.

Missfirmelse mot tjänsteman – vilket innefattar förolämpningar av poliser – bör bli brottsligt igen, skriver polisens nationella huvudskyddsombud. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Politik2021-11-22 22:02

I ljuset av polismordet på Andreas Danman i Göteborg krävs skärpt lagstiftning för att stoppa den organiserade brottsligheten från att utmana polisens våldsmonopol, enligt Lena Amorøe.

Hon skriver att det sker helt öppet och med syfte att underminera polisens ställning.

"Detta sker numera systematiskt, outtröttligt och så ofta som möjligt", skriver Amorøe.

För att komma åt problemet föreslås två åtgärder.

Den ena är att återinföra brottet missfirmelse mot tjänsteman, som fram till 1976 gav straffrättsligt skydd mot förolämpning för den som hade ämbetsansvar.

"Det som då tycktes som en liten sak visar sig nu bära på en enorm sprängkraft. När det inte går att komma åt sådana här yttringar kan det finnas ­andra, värre saker som går att ta till utan att drabbas av lagens långa arm", skriver Amorøe.

Man bör också skärpa lagen om så kallat blåljussabotage, anser hon.

"När det inte längre finns en gräns där det är naturligt att visa respekt för den som upprätthåller lag och ordning har saker och ting gått alldeles för långt", skriver hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!