Slopat karensavdrag kvar till årsskiftet

Det slopade karensavdraget blir kvar året ut. Det innebär att den som är sjuk får ersättning från Försäkringskassan från dag ett.

Försäkringskassan kommer att fortsätta betala ut ersättning för den första sjukdagen ytterligare tre månader. Arkivbild.

Försäkringskassan kommer att fortsätta betala ut ersättning för den första sjukdagen ytterligare tre månader. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Politik2020-09-06 04:50

De förlängda reglerna är ett resultat av förhandlingar mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna, rapporterar Sveriges Radio Ekot. En extra ändringsbudget för i år läggs fram på grund av coronakrisen.

– Det är klart att människor som har väldigt små ekonomiska marginaler har ju då möjlighet att vara hemma när de känner symptom, och det är viktigt för att stoppa smittspridningen, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Sveriges Radio.

Den tillfälliga krisåtgärden, där Försäkringskassan betalar ut ersättning för den första sjukdagen med ett schablonbelopp på 804 kronor före skatt, har gällt sedan mars och var tänkt att upphöra den sista september. Men pandemin är inte över, och fortfarande är rådet att stanna hemma vid symtom. Därför förlänger nu regeringen och stödpartierna åtgärden.

Flera har krävt att karensavdraget ska slopas för alltid. Men den frågan är inte aktuell just nu.

– Det är en mycket större fråga, som man behöver se i ett större sammanhang. Nu förlänger vi det här året ut för att hantera den akuta situationen, säger Magdalena Andersson.

Regeringen fattar även beslut om att arbetsgivaren inte behöver läkarintyg för de första 14 dagarna för att betala ut ersättning. Därutöver har Försäkringskassan beslutat att i nuvarande situation inte kräva läkarintyg till och med dag 21.

Åtgärderna inom sjukförsäkringsområdet beräknas kosta 3,9 miljarder kronor.

Rättad: I en tidigare version fanns oklarheter om från vilken dag sjukintyg krävs.

Fakta: Karensavdrag

Karensavdrag är ett avdrag på sjuklönen eller sjukpenningen som görs i samband med sjukfrånvaro. Karensavdraget ersatte 1 januari 2019 det som förut hette karensdag.

Syftet med ändringen var att det avdrag som görs när man är sjuk ska vara rättvist och förutsägbart.

Karensdagen innebar att du inte fick någon sjuklön den första dagen som du var hemma från jobbet på grund av sjukdom. Karensavdraget motsvarar i stället alltid 20 procent av den sjuklön du skulle få under en genomsnittlig arbetsvecka om du är sjuk.

Källa: Försäkringskassan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!