Sluta skjut kan spridas till fler städer

Specialsatsningen i Malmö mot grovt våld i kriminella miljöer har fungerat så bra att fler svenska städer kan stå på tur. Den kallas Sluta skjut och har varit igång i Malmö sedan 2018. Nu letar Brottsförebyggande rådet efter fler kommuner som vill vara med.

Stefan Sintéus, polismästare i Malmö. Arkivbild.

Stefan Sintéus, polismästare i Malmö. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Politik2020-11-16 11:35

– Från polisens sida ser vi en effekt av detta, säger Malmös polismästare Stefan Sintéus.

En första utvärdering av Sluta skjut som gjorts av Malmö universitet visar att det fungerat att införa en amerikansk strategi i en svensk stad, men att det krävs anpassningar till de lokala förutsättningarna, till exempel den svenska sekretesslagstiftningen.

Den andra delen av utvärderingen, som visar vilken effekt strategin haft på det grova våldet, blir inte klar förrän i januari.

– Det finns indikationer på att skjutningarna har gått ner i Malmö, men det svåra blir att bevisa att det är en effekt av det här arbetet, säger Karin Svanberg, enhetschef vid Brottsförebyggande rådet.

Kommuner bjuds in

Trots att effekten av Sluta skjut inte är färdiganalyserad har Brottsförebyggande rådet bjudit in kommuner som har problem med skjutningar och sprängningar till ett möte, för att presentera metoden och ta reda på om fler vill haka på.

Projektet bygger på en amerikansk strategi som kallas Group Violence Intervention, som går ut på "fokuserad avskräckning".

De individer som är mest drivande i det grova våldet i en stad ska nås av ett tydligt budskap: Våldet måste få ett slut. För den som fortsätter blir det hårda konsekvenser, både för individen och den gruppering han ingår i. Detta kombineras med erbjudande om stöd till dem som vill lämna kriminaliteten.

Fyra grupperingar

I Malmö har kommunen, kriminalvården och polisen drivit Sluta skjut tillsammans. Fyra olika grupperingar eller löst sammansatta nätverk har varit i fokus.

– För dem som har valt att fortsätta ingå i den mest våldsamma grupperingen har vi hållit vad vi lovat, nämligen att arbeta med sanktioner mot de här personerna, säger Stefan Sintéus.

Han pekar på att 18 personer från nätverket suttit frihetsberövade och att åtta av dem gör det fortfarande. Fängelsestraff på totalt 30 år har hittills utdömts och det pågår 25 olika förundersökningar som rör 48 personer med kopplingar till grupperingen.

Samtidigt har fler personer vänt sig till Malmö stads avhopparverksamhet sedan Sluta skjut inleddes. Tidigare handlade det om ett 50-tal personer per år, nu är det uppe i ett 80-tal.

Malmö fortsätter

Till en början var Sluta skjut ett tvåårigt pilotprojekt i Malmö, men polisen, kommunen och kriminalvården har bestämt sig för att fortsätta.

– Jag ser att arbetet med Sluta skjut har fört våra olika organisationer väldigt tätt ihop, säger Malmös kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Detta gör att de gemensamma krafterna används på ett mer effektivt sätt, menar hon.

– Vår bedömning är att det här är ett offensivt sätt att jobba och att det har lett oss i rätt riktning.

Fakta: Skjutningar och sprängningar i Malmö

Pilotprojektet Sluta skjut har pågått i Malmö 2018–2020.

Under den här perioden har antalet skjutningar och sprängningar minskat i staden.

2017: 65 skjutningar, varav sju dödliga. 62 sprängningar.

2018: 47 skjutningar, varav tolv dödliga. 39 sprängningar.

2019: 34 skjutningar, varav sju dödliga. 36 sprängningar.

2020 (till och med 15 september): Tio skjutningar, varav två dödliga. 13 sprängningar.

Källa: Polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!