Värd för mötet är statsminister Ulf Kristersson (M) och bland regeringscheferna som kommer finns den brittiske premiärministern Rishi Sunak.
Sverige deltar i det brittiskledda försvarssamarbetet Joint Expedition Force, JEF, sedan 2017.
Tanken är att de tio länderna som ingår i JEF snabbt ska kunna ställa en insatsstyrka på benen vid kriser som kan uppstå i Östersjöområdet, Nordkalotten eller Nordatlanten. I samarbetet deltar de nordiska och baltiska länderna samt Storbritannien och Nederländerna.
Ses som viktig
Den svenska regeringen ser JEF som viktig för säkerheten för Sverige och Östersjöområdet. Försvarsmakten har deltagit i flera JEF-övningar de senaste åren och övningarna har blivit flera efter Rysslands angrepp på Ukraina 2022.
Det militära samarbetet anses utgöra ett viktigt bidrag till att det finns tillräcklig militär förmåga i regionen som kan användas snabbt och flexibelt.
Snabbinsatsstyrkan bedöms kunna spela en betydelsefull roll för svensk säkerhet även efter att Sverige blivit ett Natoland. Särskilt innan en kris övergått till ett väpnat angrepp, alltså innan Nato kan aktivera sin artikel 5 om att undsätta ett angripet medlemsland.
l Visby ska JEF-ländernas ledare diskutera hur man kan stärka förmågan för att hantera hybridhot och stärka samarbetet med Nato. Från toppmötet väntas en nyhet om hur försvarssamarbetet ska utvecklas vidare.
Visa Gotland
För svensk del är toppmötet även ett viktigt tillfälle att öka förståelsen för Gotlands militärstrategiska läge. Regeringscheferna från JEF-länderna kommer att bjudas på en militär förevisning av det svenska försvaret.
Den svenska regeringen ser inte JEF-samarbetet som ett möjligt alternativ till svenskt Natomedlemskap. JEF innebär inga försvarsgarantier för Sverige.
Alla de tio länderna, bortsett från Sverige, är visserligen medlemmar även i försvarsalliansen, men det är de själva, inte Nato, som beslutar om de hur mycket de ska delta med i eventuella framtida JEF-insatser.
Visbymötet är det fjärde toppmötet som JEF-länderna håller.
Möte med Sunak
Statsminister Ulf Kristersson ska även ha ett bilateralt möte med den brittiske premiärministern Rishi Sunak. De två ska diskutera säkerhetspolitiska frågor som Nato och det gemensamma stödet till Ukraina. De kommer också att underteckna ett strategiskt partnerskapsavtal mellan Sverige och Storbritannien, enligt ett pressmeddelande från regeringskansliet.
Avtalet ska stärka ländernas samarbete inom innovation, forskning, grön omställning samt handel och investeringar. Inom försvarsområdet stärks samarbetet bland annat inom områden som kontraterrorism och försvarsmaterielexport.