Riksdagens socialutskott beslutade på måndagen att föreslå att riksdagen säger ja till regeringens förslag om att pandemilagen, formellt covid-19-lagen och lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen, ska fortsätta att gälla.
Utskottet föreslår dock samtidigt att riksdagen riktar ett tillkännagivande till regeringen om att den ska återkomma med ett förslag om att pandemilagen bara ska gälla till och med den 31 mars 2022, inte till 31 maj som regeringen hade begärt.
Blir det verklighet måste regeringen lägga en ny proposition under vårvintern om pandemilagen ska få en fortsättning efter den 31 mars.
Maktmissbruk
Initiativet om att kapa förlängningstiden beror på de nya restriktioner som regeringen meddelade förra veckan, säger Moderaternas socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall.
– Regeringen gick fram med vad vi anser vara alltför långtgående restriktioner och missbrukade de maktbefogenheter som pandemilagen ger regeringen. Så vi såg att det finns skäl att skarpt markera med en kortare tid än fyra månader, säger hon.
M ville även att den nya pandemilagen som börjar gälla den 1 februari får en skarp underställande mekanism som "skärper riksdagens makt över den sortens befogenheter som regeringen nu sitter på", enligt Waltersson Grönvall.
Men det fick inte en majoritet i utskottet.
– Vi beklagar det, säger hon.
"Dåligt och arrogant"
Förutom M står även KD, C, L, V och SD bakom tillkännagivandet om att korta förlängningen av lagen.
Enligt Waltersson Grönvall beslutade regeringen om de nya restriktionerna helt utan dialog vare sig med riksdagen eller de som drabbades särskilt av restriktionerna.
– Det var mycket anmärkningsvärt och dåligt och arrogant hanterat, säger hon.
Socialminister Lena Hallengren (S) kommenterade på måndagen förlängningen av pandemilagen för TT innan utskottets beslut hade meddelats. Hon underströk då att pandemilagen behövs.
Lagen behövs
– Jag vill understryka att pandemilagen inte är samma sak som restriktioner. Det handlar om att ha en beredskap och jag tycker det känns oroande om vi skulle hamna i en situation där vi inte har de verktyg vi behöver för att hantera pandemin.
Gällande invändningarna mot en förlängning av lagen, exempelvis har Liberalerna sagt att man helt vill skrota den, sade Hallengren:
– Jag tror att det är ett uttryck för att många – precis som jag och hela samhället – är väldigt trötta på den här pandemin och skulle önska att vi slapp både den och, kanske framför allt, restriktionerna.
Socialutskottet riktar också ett tillkännagivande till regeringen om att den senast under mars 2022 bör redovisa en uppföljning av resultaten av regionernas arbete med testning och smittspårning.
Riksdagen röstar om förlängningen av pandemilagen på onsdag klockan 16.00.