OSSE:s parlamentariska församling ska genom dialog bidra till och främja konfliktlösning, en demokratisk samhällsutveckling och rättsstatens principer i medlemsländerna. Församlingen ska även följa upp hur väl medlemsländernas regeringar genomför de resolutioner och rekommendationer som församlingen antar vid sina möten.
Viktig uppgift
En av organisationens viktigaste uppgifter är som valobservatör. President i den parlamentariska församlingen är moderaten Margareta Cederfelt.
Den svenska delegationen består av åtta riksdagsledamöter från S (4), M (2) och SD (2). Det är ytterst sällan som det sker omröstningar i delegationen. Ordförande har inte någon utslagsröst.
Valet av ordförande följer av att S och M har en överenskommelse om hur presidieposterna i olika parlamentariska församlingar utses. Eftersom Moderaterna representerar majoriteten i kammaren har de fått välja ordförande.
S protesterade
– Vi förde till protokollet att vi anser att det är anmärkningsvärt att man utsett Björn Söder mot bakgrund dels av att han representerar SD och de uttalanden han gjort, dels att OSSE handlar om mänskliga rättigheter och rättsstatens principer, säger Johan Büser (S), som valdes till vice ordförande.
Förra mandatperioden var Büser ordförande.
Vilken roll och makt får då Björn Söder som ordförande? Han kan formellt inte företräda Sverige eller en svensk ståndpunkt. Ledamöterna sitter på personliga mandat och ingår i olika partigrupper i den parlamentariska församlingen, ungefär som i EU-parlamentet.
Ledamöterna i den svenska delegationen kan alltså hamna på olika ståndpunkter i församlingen.
– Men som head of delegation blir det en signal och det kan ju sammanblandas med vad Sverige tycker. Det är inte oviktigt, men det är partigrupperna som bestämmer, säger Johan Büser (S).
OSSE har sitt ursprung i Europeiska säkerhetskonferens (ESK) som bildades 1975. Organisationen fick sitt nuvarande namn 1995. OSSE:s parlamentariska församling (OSSE PF) etablerades 1990. Församlingen har 323 ordinarie ledamöter från 57 stater.