Spred uppgifter om militäranläggningar — åtalas

En 42-årig man har åtalats misstänkt för att ha spridit hemliga och känsliga uppgifter om försvarsanläggningar. Enligt åklagaren riktar sig brottet mot Sveriges säkerhet.

Mannen åtalas för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Arkivbild.

Mannen åtalas för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Politik2021-02-05 11:15

Enligt åtalet ska mannen, själv och tillsammans med andra, från september 2015 och fram till i februari 2019, ha spridit hemliga och känsliga försvarsuppgifter på ett hemligt forum på internet.

– Jag påstår att han har skapat en kartstruktur på ett hemligt forum på nätet och uppmanat andra att fylla på med uppgifter, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist till TT.

Är "möpar"

Mannens, och de som hjälpt till att fylla på kartan, motiv bedömer åklagaren är ett stort intresse för militära frågor.

– I de här kretsarna pratar man om "möp", militärt överintresserade personer. Vi uppfattar att man gjort detta för att man har ett stort intresse för den här typen av frågor. Men här har det, påstår jag, gått fullständigt över styr när man av det intresset sammanställt ett sådant här dokument, säger Mats Ljungqvist.

Enligt åklagaren har det funnit en risk att kartan skulle kunna spridas till främmande makt, men om den gjort det har inte gått att bevisa. Därför åtalas inte mannen för spioneri.

– Det är egentligen ett spioneribrott men ingenting i förundersökningen tyder på att kartan spridits till främmande makt.

Rikets säkerhet

Av de som befattat sig med kartstrukturen är det bara 42-åringen som åtalas.

– Det grundar sig på att vi kan knyta honom till att ha skapat strukturen och uppmanat andra att fylla på uppgifter och har vidtagit åtgärder för att kartan ska fortsätta att leva. Vilka det är som fyllt på uppgifter däremellan har inte gått att fastställa, säger Mats Ljungqvist.

Åklagaren poängterar att det handlar om allvarligt brott.

– Det riktar sig mot hjärtat av rikets säkerhet, vårat försvar och våra försvarsanläggningar, säger Mats Ljungqvist.

Brottsrubriceringen "grov obehörig befattning med hemlig uppgift" kan ge fängelse i högst fyra år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!