Starkare stöd för Natomedlemskap

Stödet för ett svenskt Natomedlemskap ökar i Sverige. Sedan i maj har andelen ganska eller mycket positiva till medlemskap ökat från 62,5 till 67,8 procent, enligt SCB.

Svenskarna har svarat på frågan: Är du positivt eller negativt inställd till ett svenskt medlemskap i Nato?

Svenskarna har svarat på frågan: Är du positivt eller negativt inställd till ett svenskt medlemskap i Nato?

Foto: Johan Hallnäs

Politik2022-12-07 08:29

Den senare siffran kommer från SCB:s partisympatiundersökning i november, där frågan ställdes till 9 177 i riksdagsval röstberättigade personer, varav 44,4 procent svarade.

21,9 procent är ganska eller mycket negativa, vilket bara är aningen mindre än i majundersökningen då 22,5 procent var negativa. Andelen som är osäkra eller inte vill svara på frågan har minskat och ligger nu på 10,2 procent.

Män är överlag mer Natopositiva än kvinnor. 71,3 procent av männen svarar att de är ganska eller mycket positiva till ett medlemskap, vilket kan jämföras med 64,5 procent av kvinnorna.

Bland dem som sympatiserar med Socialdemokraterna är 70,5 procent positiva till ett svenskt Natomedlemskap, vilket är en kraftig ökning jämfört med i maj då sex av tio av S-sympatisörerna var positiva.

Liberalernas väljare sticker ut som allra mest Natopositiva – bland dem är 89,9 procent för ett svenskt medlemskap. Stödet är också stort bland moderata sympatisörer (84,4 procent), centerpartister (78,3), kristdemokrater (77,8) och sverigedemokrater (74,3). Minst positiva är de som sympatiserar med Miljöpartiet (44,8) och Vänsterpartiet (26,7).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!