Statsministern: Bli inte en nyttig idiot

Statsminister Ulf Kristersson bryter tystnaden efter den uppblossade korankrisen. På sociala medier uppmanar han till att inte elda på hatet genom att sprida en felaktig bild av Sverige.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) bryter tystnaden om korankrisen. Arkivbild.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) bryter tystnaden om korankrisen. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Politik2023-07-26 17:23

På Facebook och Instagram skriver Kristersson bland annat att den senaste tidens bränningar av "kopior av heliga skrifter" sker med avsikten att splittra och söndra Sveriges ställning internationellt.

I inlägget uppmanar statsministern folk att inte bidra till att sprida hatiska budskap och falska berättelser.

"När du möts av ny information – tänk efter en extra gång. Vem är avsändaren? Vad är syftet? Vems ärenden riskerar jag springa? Vem vill avsändaren påverka och på vilket sätt? Bli inte en nyttig idiot för andras intressen", skriver Kristersson.

Han betonar att staten har som uppgift att garantera rätten till yttrandefrihet, men att det inte innebär att man står bakom några politiska budskap. Enligt Kristersson arbetar regeringen hårt för att "trycka tillbaka" den felaktiga bild som sprids av Sverige på många håll.

"De samordnade desinformationskampanjer som Sverige nu utsätts för försämrar situationen för svenska medborgare och företag utomlands, och försvagar säkerheten inom landet. Den ökar risken för brutala terrorangrepp".

Uttalandet från statsministern är det första sedan den svenska ambassaden i Irak stormades och sattes i brand natten till den 20 juli. Protesterna bröt ut efter beskedet om att en person fått tillstånd att bränna en koran utanför Iraks ambassad i Stockholm. Det blev startskottet för en våg av kritik och protester från den muslimska värden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!