Statsministern får kritik för ordval

Statsminister Magdalena Andersson (S) får kritik för att hon inte använder ordet invasion när hon kritiserar Rysslands agerande i Ukraina.
–Jag tycker att man ska tala klartext i det här läget, säger Moderatledaren Ulf Kristersson till TT.

Statsminister Magdalena Andersson (S) får kritik för att inte använda ordet invasion.

Statsminister Magdalena Andersson (S) får kritik för att inte använda ordet invasion.

Foto: Paul Wennerholm/TT

Politik2022-02-22 15:49

Trots upprepade frågor på presskonferensen med Magdalena Andersson ville hon inte använda begreppet invasion när hon kritiserade Ryssland. I stället talade hon om en "tydlig aggression och brott mot folkrätten".

Det fick Moderaternas gruppledare Tobias Billström att kritisera henne på Twitter: "Helt obegripligt att Magdalena Andersson inte kan säga som det är, det är en invasion", skriver han.

KD:s utrikespolitiske talesperson Lars Adaktusson (KD) skriver, även han på Twitter, att statsministern gjorde ett "svagt och osäkert framträdande". "Vägrar tala om invasion".

Kristersson försiktigare

Moderatledaren Ulf Kristersson uttrycker sig lite försiktigare än partiets gruppledare.

– Jag såg inte presskonferensen men har förstått att det är flera som har noterat att hon inte vill kalla det för en invasion. Om en främmande makt tar sig militärt över på en självständig stats territorium så är det klart att det är en invasion, säger han till TT.

Samtidigt framhåller han att han eftersträvar en bred politisk enighet om Sveriges analys av läget och vad Sverige kan göra.

– Sveriges viktigaste uppgift nu är att se till att EU kan enas om så långtgående och kraftfulla sanktioner som möjligt och att stärka Ukraina på alla tänkbara sätt, inklusive militärt, säger Kristersson.

Gynnar Ryssland

Professorn i folkrätt Mark Klamberg framhåller att FN-stadgan använder aggression och väpnat angrepp, inte ordet invasion. Däremot har FN:s generalförsamling antagit en resolut där man definierar aggression och där räknas invasion upp, vilket gör det till ett folkrättsligt begrepp.

– För mig är det en invasion när väpnade förband rullar över gränsen, och det hände ju nu, säger han till TT.

TT: Är det en skillnad om man säger aggression och brott mot folkrätten i stället för invasion?

– I normalfallet är det ingen skillnad, aggression är det mest allvarliga. Men i just det här fallet är det det, eftersom västländerna har hängt upp sitt hot om sanktioner på att det sker en invasion, då spelar det roll, säger Klamberg.

– Det är ganska uppenbart att Ryssland utnyttjar det och skapar splittring. För dem är det jättebra att vi håller på och dividerar om det är en invasion eller inte, säger Klamberg.

Samtidigt har han viss förståelse för att man just nu uttrycker sig som man gör.

– Det som händer nu är att man försöker komma överens inom EU om ett svar och då tror jag att man från statsministerns sida vill vänta lite. Det kan mycket väl vara så att man redan nu anser att det är en invasion men att man vill vänta in de andra länderna, säger Mark Klamberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!