Statsvetare: Affekten i valrörelsen kan dämpas

Uppgiften att Centerledaren Annie Lööf var ett planerat mordoffer i Almedalen tidigare i somras kan påverka slutspurten av valrörelsen. –Det kanske gör att affekten i valrörelsen dämpas, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson.

Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Arkivbild.

Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Politik2022-08-25 21:14

Den 33-årige man som sitter häktad, misstänkt för dådet i Almedalen, hade även planerat att döda Annie Lööf. Nyheten, mitt i valrörelsen, kan dämpa tonläget i den politiska debatten, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Det är svårt att bedöma, det är en kakafoni av saker som händer dessa veckor. Men i bästa fall kanske den värsta affekten i valrörelsen dämpas. Detta är ju den yttersta konsekvensen av att man häcklar och hånar personer i politiken, i stället för att kritisera motståndarens idéer och argument. Uppenbarligen finns ju människor som är villiga att fortsätta sprida personangrepp och i förlängningen kan det leda till att enstaka människor vill ta saken i egna händer, säger han.

Visa vägen

Det är i sådana fall de politiska ledarna och de tunga opinionsbildarna som måste visa vägen och hålla ett rimligt tonläge, fortsätter han.

– Det ska ju gå hett till i en politisk valrörelse, men det är viktigt att man kritiserar varandras idéer och förslag, och inte drar varandra i smutsen.

TT: Kan det bli ett annat val av sakfrågor i debatten?

– Vi får se hur detta landar, men det finns sedan länge en debatt om hot och hat mot politiker. Mycket fungerar bra i den svenska demokratin, men det finns massor av statistik som visar att hot och hat mot politiker ökar hela tiden, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

"Har inte lust"

Rädsla för hot och hat försvårar också rekryteringen av förtroendevalda, konstaterar han.

– Vi missar att rekrytera massor av förtroendevalda därför att de inte har lust att utsätta sig för sådant. Och ingen vill ha en demokrati där välkända politiker inte kan delta i valrörelsen på gator och torg, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!