Statsvetare: Andersson både vänster och grå

Magdalena Andersson vurmade både för klassiskt vänsterorienterad politik och den pragmatiska grå inriktningen inom S i sitt linjetal, enligt statsvetarna. –De mer vänsterorienterade blir glada, men inte nöjda, säger S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld.

Socialdemokraternas nya partiordförande Magdalena Andersson håller tal under fredagens socialdemokratiska kongress i Göteborg.

Socialdemokraternas nya partiordförande Magdalena Andersson håller tal under fredagens socialdemokratiska kongress i Göteborg.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Politik2021-11-05 14:36

I Magdalena Anderssons linjetal började hon med att konstatera att hon inte vill se "marknadsexperiment i välfärden". Därefter kom klimatfrågan och brottsligheten.

I en bisats säger hon också "vad är vackrare än Du gamla du fria – svaret är grått", och syftar på den "grå", pragmatiska, inriktningen inom socialdemokratin.

Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare vid Göteborgs universitet, säger att talet var samlande och åt det vänsterorienterade hållet.

– Hon är nu partiledare och vill då samla partiet med klassiska socialdemokratiska teman som jämlikhet och alla människors lika värde. Det var också en något mer vänsterorienterad ekonomisk politik än vad som förts tidigare.

Den samlande tonen märktes också i det hon inte tog upp, säger Bjereld.

– Hon undvek att ta upp ordet migration, det är en fråga där det finns olika uppfattningar inom socialdemokratin som hon inte vill väcka till liv.

"Hon var väldigt tydlig"

Även Marja Lemne, universitetslektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola, säger att hon såg en viss vänstersväng.

– Hon var väldigt tydlig om man jämför med en del andra politiker. Det var de tre ämnena; vända varje sten för att vända gängkriminaliteten, klimatet och sedan pratade hon om något som pekade lite åt vänster – att ta bort vinsterna i välfärden.

Samtidigt lyfte Magdalena Andersson statliga kreditgarantier i storleken hundra miljarder till privata banker, som i sin tur kan låna ut pengar till den gröna omställningen.

– Hon vill inte se någon statlig investeringsbank utan att man ska stödja de privata bankerna, och det var ju inte precis vänstervridet, säger Marja Lemne.

Väljer inte ben att stå på

Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och politisk chefredaktör på Sydöstran, lyfter samma motsättning i talet. Han säger att det snarare visade att hon är en pragmatisk ledare som kommer att hitta lösningar både till höger och vänster, beroende på när det behövs.

– Det ideologiska med det här talet var att hon står upp för gråheten, säger Ljunggren, och förklarar sin syn på en "grå" socialdemokrat:

– Det är att vara pragmatisk, det ska fungera. Man är för kapitalismen när den fungerar, skulle man kunna säga.

Ljunggren tror att det är den lösningsorienterade synen som kommer att prägla hennes ledarskap som partiordförande för S.

– Socialdemokraterna är ett parti med många olika inriktningar som ska hållas glada och nöjda. Det är alltid hennes uppgift att se till att alla får en släng av sleven.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!