Statsvetare: Andersson pressar Vänsterpartiet

Magdalena Andersson bedöms sätta press på Vänsterpartiet genom att inte begära mer tid av talmannen inför statsministeromröstningen på onsdag. Och det är osannolikt att Kristersson vill ta över så nära inpå nästa val.
–För eller senare blir Magdalena Andersson statsminister, allt annat är svårt att tänka sig, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap.

Talmannen Andreas Norlén föreslår Socialdemokraternas partiledare Andersson till statsministeromröstning, utan att hon säkrat stöd från Vänsterpartiet.

Talmannen Andreas Norlén föreslår Socialdemokraternas partiledare Andersson till statsministeromröstning, utan att hon säkrat stöd från Vänsterpartiet.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Politik2021-11-22 17:14

Vänsterpartiet (V) har med sitt goda förhandlingsläge inte haft någon brådska med att nå en överenskommelse. Men nu har Andersson (S) valt att inte begära mer tid av talmannen. På onsdag röstar riksdagen om hon ska bli Sveriges nästa statsminister.

– Det är svårt att tro att hon skulle forcera processen om hon känner att hon är helt fastlåst, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

– Hon kanske också tänker sig att den här processen sätter press på V, fortsätter han.

Även Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror att Magdalena Andersson har något att tjäna på att det går till omröstning.

– Andersson kan dra slutsatsen att om man sätter upp en deadline då är det större möjlighet att faktiskt komma överens, säger han.

Senast vid riksdagens omröstning klockan 09.00 på onsdag måste V fatta ett beslut.

– Nu tvingas de ta ställning om man ska fälla eller acceptera. Det är ett skarpt läge, säger Möller.

Inget högt spel

TT: Är det högt spelat av Magdalena Andersson?

– Det behöver inte vara det. Snarare känns det som att hon upplever att en uppgörelse är nära förestående. Hon väger in den korta tidsfristen som en faktor som kan underlätta för regeringen att få med V på en uppgörelse, säger Möller.

Att V fortfarande hotar med att rösta rött och fälla Andersson i omröstningen är heller inte förvånande.

– Så länge de inte är klara finns ingen anledning att sälja sina röster gratis, säger Möller.

Vill Kristersson ens?

Fälls Andersson borde uppdraget att bilda regeringen rimligtvis gå till Ulf Kristersson (M). Det är ingen lätt sak för V, enligt Möller.

– I ett sådant läge kommer en efterdebatt uppstå om vem som bär skulden. Från regeringshåll kommer man redovisa att man var beredd att gå långt för att tillmötesgå Vänsterpartiets krav, säger han.

Hinnfors tror att det scenariot talar för att V och S hittar en lösning.

– Det finns mycket logik i att det kommer att lösa sig i nattmanglingarna nu. Det är två nätter i rad. Det verkar gå segt, men vi har sett förut att med en deadline kan man hitta en kreativ lösning som gör att båda parter undviker att känna sig överkörda.

Osäkra spelare

Att i en första omröstning rösta nej, bara för att i en andra rösta ja, är en potentiellt taktik för V. Det skulle kunna ge partiet förhandlingsfördelar och visa att man har pressat S så långt det gå.

Men det är att spela ett högriskspel med tanke på budgetomröstningen.

– Man öppnar locket till något som är oklart. Vem vet vad Centerpartiet kommer att göra? Det finns osäkra spelare. Det talar för att man till slut hittar en överenskommelse, säger Jonas Hinnfors.

För eller senare blir Andersson statsminister, tror Tommy Möller. Allt annat är svårt att tänka sig, säger han. Det är nämligen svårt att se varför Kristersson skulle vara sugen på att ställa upp, med tanke på att det är ordinarie val i september nästa år.

– De säger själva att de har beredskap att göra det. Men det skulle bli en svag regering och en skakig resa. Det är inte optimalt att gå in i valrörelsen i ett sådant läge.

– Blir det nej till Andersson på onsdag kommer det troligtvis fortsätta att förhandlas. När man är klara blir det en ny omröstning, frågan är bara hur lång tid det tar, säger Möller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!