Statsvetare: Det här kan Dadgostar få med sig

Förhandlingarna mellan finansminister Magdalena Andersson (S) och V-ledaren Nooshi Dadgostar har inletts. Statsvetare tror att Andersson är beredd att ge Dadgostar något – frågan är vad.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar lämnar finansdepartementet efter ha att träffat Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar lämnar finansdepartementet efter ha att träffat Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.

Foto: Anders Wiklund/TT

Politik2021-11-13 06:30

Centerpartiet har garanterat sitt stöd i statsministeromröstningen för Magdalena Andersson. Nu krävs att Vänsterpartiet också släpper fram henne. Men då behövs enligt Dadgostar en uppgörelse och ett avtal mellan V och S.

Det V främst vill ha upp på förhandlingsbordet är högre pensioner och en bättre sjukförsäkring.

"Kortsiktig lösning"

Budgetjusteringar eller bindande löften om karensdagen, sjukförsäkringen eller pensionerna tror Marja Lemne, universitetslektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola, kan vara rimligt att S ger V i utbyte mot att partiet stödjer Andersson som statsminister.

– Det stora skulle vara pensionerna och det mindre uppseendeväckande att man tar bort karensdagen. Jag bedömer karensdagen som den lättaste eftergiften för S just nu, säger Marja Lemne.

Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet, säger att det troliga när det gäller karensdagen är en mer kortsiktig lösning – likt den under pandemin.

Den socialdemokratiska partiledningen har varit tveksam till att slopa karensdagen och S har samtidigt C att ta hänsyn till, fortsätter Hinnfors.

– Under pandemin har man gjort avsteg med karensdagen så det är inte otänkbart att man kan hitta en tillfällig form. Om man gör den permanent kan man dra på sig kritik från C, och det är också viktigt att vårda relationen med dem.

Högre pensioner

Dadgostar vill också förhandla om högre pensioner. Andersson står fast vid att S inte vill kringgå den så kallade pensionsgruppen när det gäller förändringar på det området. I gruppen ingår sex partier: S, MP, M, C, KD och L.

En mindre uppgörelse om pensionerna kan vara möjlig – om det handlar om en liten justering som riktas mot svaga grupper i pensionssystemet, enligt Hinnfors.

– Om det handlar om en liten justering men som är väldigt riktad skulle jag inte bli förvånad att man kan tänka sig en förstärkning av pensionerna, som inte är sanktionerad av pensionsgruppen. Men man sätter en del på spel och riskerar att andra partier lämnar.

Ett tungt löfte från S till V kring pensionerna kan innebära att pensionsgruppen rivs upp, menar Lemne.

– Någonting som då inför kommande val blir väldigt viktigt.

Strategiskt att stå fast

Egentligen har V inte några andra alternativ än att lägga ner sina röster för Andersson eftersom det är osannolikt att partiet i stället skulle släppa fram Ulf Kristersson (M) som statsminister.

Samtidigt kan det vara strategiskt farligt för V om partiet ger med sig, enligt Lemne.

– Väljare kan börja ifrågasätta varför man ska rösta på V om de inte lyckas få något rejält i förhandlingar och sedan lägger ner sina röster ändå.

Enligt Hinnfors vill Dadgostar visa att S inte kan bortse från V och att partiet uppfattar sig som en legitim förhandlingspart – och ser det som en kommande strategi inför kommande val.

– Strategiskt sett kan man då visa att man står upp för (vänster)värden och grundlägger strategin inför valet för att locka över vänstersocialdemokrater.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!