Statsvetare: Kakabaveh är överspelad

Att Amineh Kakabavehs hot om misstroende blir verklighet är osannolikt, bedömer två statsvetare. Såväl enigheten mellan oppositionen och regeringen i Natofrågan som faktumet att riksdagen har sommarstängt talar emot det.
–Jag tror inte att hon har någon större makt att påverka, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh hotar att väcka misstroende mot Ann Linde (S) – men att det blir av är osannolikt, enligt två statsvetare. Arkivbild.

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh hotar att väcka misstroende mot Ann Linde (S) – men att det blir av är osannolikt, enligt två statsvetare. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Politik2022-06-29 14:13

Politiska vilden Amineh Kakabaveh hotar att väcka misstroende mot utrikesminister Ann Linde (S) efter Natoöverenskommelsen med Turkiet. Hon menar att den överenskommelse som slöts mellan henne och Socialdemokraterna, som handlade om att fördjupa samarbetet med vissa kurdiska grupperingar, nu har brutits.

Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola, säger att det mycket väl kan "uppstå en sorts svekdebatt" gällande S agerande – men tror samtidigt inte att det får några större konsekvenser.

– Det kan leda till att man tappar några röster, men jag tror inte att det kommer att bli någon större effekt, säger hon.

Eftersom Amineh Kakabaveh lämnat Vänsterpartiet och numera är partilös innebär det att hon inte längre kommer att sitta i riksdagen efter höstens val. Det minskar hennes utrymme att påverka.

– Kakabavehs roll är nu överspelad i det här sammanhanget, säger Marja Lemne.

Sällan väljarkonsekvenser

Inte heller Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror att Socialdemokraterna kommer att påverkas opinionsmässigt av kritiken.

– Det handlar inte om att S gör något som ger många miljarder till olika väljargrupper, utan det blir en debatt om ifall de agerar på ett schysst sätt eller inte. Tittar man på liknande debatter med många turer fram och tillbaka så blir det väldigt sällan några väljarkonsekvenser, säger han.

Flera gånger tidigare har Amineh Kakabaveh blivit tungan på vågen i omröstningar i riksdagen, senast i misstroendeomröstningen mot justitieminister Morgan Johansson (S).

Men den här gången är situationen en annan – inte minst för att det krävs att 35 riksdagsledamöter ställer sig bakom initiativet för att väcka misstroende. Att riksdagen stänger under sommaren är ytterligare en försvårande faktor.

"Kakabavehs situation svag"

Miljöpartiet och Vänsterpartiet är även de kritiska till uppgörelsen med Turkiet – men MP:s språkrör Per Bolund har meddelat att partiet inte kommer att stödja en misstroendeförklaring mot Ann Linde. Att Amineh Kakabaveh skulle få stöd av andra partier är osannolikt, tror de båda statsvetarna.

– Det fanns en majoritet i riksdagen för att gå fram med en Natoansökan och jag har svårt att tro att det skulle rubba någonting där, säger Marja Lemne.

– Oppositionen är ense med regeringen i Natofrågan. Det gäller också att visa enighet utåt inför Nato och inte politisera frågan. Det gör att Kakabavehs situation är väldigt svag nu, säger Jonas Hinnfors.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!