Statsvetare: Kristersson kan behöva ännu mer tid

Ulf Kristerssons besked om att han behöver två extra dagar för att bilda regering är inte helt förvånande, anser flera statsvetare. Samtidigt befaras att regeringsförhandlingarna kan komma att pågå längre än så.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap, tror att Ulf Kristersson kan komma att behöva mer tid. Arkivbild.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap, tror att Ulf Kristersson kan komma att behöva mer tid. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse / TT

Politik2022-10-12 18:41

– Jag tror det är lite 50-50 att Kristersson behöver ännu mer tid, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Moderatledaren Ulf Kristersson meddelade på onsdagen att han behöver ytterligare två dagar för att bilda regering. Att Kristersson, mer än en månad efter valet, fortsatt inte har en färdig regeringsuppgörelse är i en svensk kontext ovanligt – men inte helt förvånande, enligt Hinnfors.

– Om man lägger ihop det vi fått veta från olika läckor om att förhandlingarna kärvar, med att det i grunden är fyra partier med stora ideologiska skillnader, så är det inte så konstigt att förhandlingarna tagit tid, säger han.

Kompliceras av ministerposter

Jonas Hinnfors tror att förhandlingarna har komplicerats av partiernas inställning att hålla Sverigedemokraterna utanför en framtida regering.

– Förmodligen är man överens om att två eller tre av partierna ska ingå i regeringen – men att SD inte ska göra det. Då hamnar de i en situation där SD vill ha ett långtgående avtal för att ge sitt stöd och då är de genast inne på mängder av detaljfrågor som behöver förhandlas, vilket tar tid.

– Jag är inte helt säker på att vi kommer att få se en regering på fredag. Men om det var 25 procents sannolikhet i dag så är den kanske 50 på fredag. De har press på sig, säger Jonas Hinnfors.

"Försöker reda ut"

Marja Lemne, S-kopplad statsvetare vid Södertörns högskola, påpekar att det både finns fördelar och nackdelar med en förlängd sonderingstid. Är regering och samarbetspartier på förhand helt överens om politiken ökar den parlamentariska stabiliteten under mandatperioden.

– Jag hade nog gissat på att Kristersson skulle gå fram med en regering i dag. Om det är så nära som han faktiskt säger så borde han ha kunnat presentera en regering – och sedan räkna med att de kvarvarande detaljerna hinner lösa sig till nästa vecka, säger Marja Lemne.

– Å andra sidan kan man se det som bra om han nu försöker reda ut alla frågor innan han bildar regering. På så sätt riskerar vi inte att få stora upprivande strider i riksdagen under kommande år.

Tagit längre tid än genomsnittet

Att en regering inte bildats en månad efter valet, är i en svensk kontext ovanligt enligt Sofie Blombäck, lektor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet. Hon hänvisar till en studie som pekar på att det i genomsnitt tagit 22 dagar att bilda regering i Sverige – räknat från valdagen.

– Vi är alltså lite över det snittet just nu, men inte så mycket. Jämför vi med exempelvis valet 2010 så framstår förhandlingarna i år som väldigt knöliga och långdragna. Samtidigt var förhandlingarna efter förra valet väldigt långa, och ramarna för hur lång tid folk förväntar sig att de kan ta har nog flyttats fram, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!