Statsvetare: Logiskt fokusera på gängen

Att blivande S-ledaren Magdalena Andersson lyfter fram gängkriminaliteten är helt logiskt, anser statsvetaren Marja Lemne:
–Det är nog ändå just nu den allra största frågan för den är så akut.

Gängen ska knäckas och segregationen brytas. Det var blivande S-ledaren Magdalena Anderssons huvudbudskap efter att ha sagt ja till att kandidera till att bli ny partiledare.

Gängen ska knäckas och segregationen brytas. Det var blivande S-ledaren Magdalena Anderssons huvudbudskap efter att ha sagt ja till att kandidera till att bli ny partiledare.

Foto: Jessica Gow /TT

Politik2021-09-29 16:16

Efter att finansminister Magdalena Andersson tackat ja till Socialdemokraternas valberedning om att bli ny partiledare, deltog hon på onsdagens pressträff på partihögkvarteret Sveavägen 68 i Stockholm.

Hon valde att framhäva tre kärnområden i sin ambition att göra Sverige bättre. Och först ut kom gängkriminaliteten kopplad till segregation, integration och utanförskap.

– Politik är väldigt mycket ad hoc. Nu har det ju varit väldigt mycket och den här sprängningen i Göteborg har lyft fram det ännu mer, säger Marja Lemne, universitetslektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola, till TT.

Tryck från vänster

Av allt att döma blir gängkriminaliteten en tung fråga i valrörelsen nästa år.

– Det är nog ändå just nu den allra största frågan för den är så akut och möter oss varje dag i rubrikerna.

De andra huvudfrågorna för Magdalena Andersson är välfärden och klimatet.

TT: Vad tror du om partiets inriktning med Magdalena Andersson som partiordförande?

– Jag har tittat på motionerna inför partikongressen i november och det finns ett starkt tryck från till exempel Reformisterna i vänsterfrågor. Vi får se hur hon kommer att respondera på det.

– Den generella tendensen är att ju att Vänsterpartiet växer och att Socialdemokraterna backar.

Sist – igen

Marja Lemne bedömer det som "ganska troligt" att Magdalena Andersson blir statsminister sedan Stefan Löfven avgått i november efter S-kongressen.

– När man ska välja statsminister i riksdagen är det negativ parlamentarism som gäller, vilket innebär att man inte får ha en majoritet emot sig.

Enligt henne är det föga sannolikt att oppositionen vill driva fram en regeringskris som kan leda till nyval i februari eller mars, när det ordinarie valet väntar redan i september.

– Vi blir sist i Norden med kvinnlig statsminister. Men vi var också sist i Norden med kvinnlig rösträtt, så det är ju följdenligt, säger Marja Lemne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!