Sverigedemokraterna har gått om Moderaterna i flera opinionsmätningar den senaste veckan. Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet, poängterar att man bör vara försiktig med att dra allt för stora växlar på dagliga mätningar. Samtidigt är det "uppenbart" att M haft svårt att lyfta, tillägger han.
– Hur man än ser på det så är SD inget litet stödparti som kan liknas vid KD eller L. De är ett stort parti som gör anspråk på att få samma utrymme och samma inflytande som M.
Men storlek garanterar inte en plats i regeringen om högerblocket skulle vinna, konstaterar Jonas Hinnfors.
– Det kanske inte kommer att vara möjligt av politiska skäl. Men visst kan de gå till diskussioner med Kristersson med väldigt mycket större självförtroende än om M börjat klättra och SD sjunkit tillbaka, säger han och tillägger:
– Det ändrar ju balansen och det kan väljarna se också naturligtvis.
Närmat sig SD
En möjlig förklaring till Moderaternas kräftgång i opinionen kan bero på att partiet närmat sig Sverigedemokraterna i vilka frågor som lyfts som viktiga, tror statsvetaren. Den politiska debatten handlar i hög grad om skjutningar och brottslighet – något som gynnat SD.
– Även Socialdemokraterna har på senare tid börjat dra sig ditåt, men Moderaterna ännu mer. Man skapar en verklighetsbeskrivning som liknar SD:s ganska mycket: migration och brott och straff är ett problem och man knyter ihop dem, säger Hinnfors.
De frågor som Moderaterna tidigare framgångsrikt drivit lyfts inte längre lika mycket.
– Hur ska man se på skatter, ekonomi, arbetsmarknad, välfärdsstat och offentlig sektor? Det har varit de stora frågorna där man bottnat under lång tid med sin egen modell. De har inte försvunnit, men man har lagt sig nära det som är SD:s narrativ och berättelse.
Kan bli problem
Risken blir då att väljarna uppfattar Moderaterna som en typ av "lightversion av SD", säger Jonas Hinnfors, och i stället röstar på SD. Skulle Sverigedemokraterna bli större än Moderaterna efter valet kan det innebära problem för partiledaren Ulf Kristersson.
– Skulle Andersson-sidan vinna majoritet så är det förmodligen inte långt kvar för Kristersson, i alla fall om man ska se hur det har varit historiskt.
När högerblocket förlorade valet 2018 klarade sig Kristersson troligtvis eftersom han var relativt ny som partiledare, säger Hinnfors. I övrigt har Moderaterna haft vad han kallar för en "ganska affärsmässig hållning" – som partiledare levererar man en vinst, annars får man gå.
Skulle Kristerssons regeringsalternativ däremot få majoritet tror Jonas Hinnfors att partiledaren får sitta kvar – även om SD skulle bli större.
– Då har man ändå levererat regeringsmakten, säger han.