Statsvetare: Svårt för MP att rädda ansiktet

Socialdemokraternas migrationsförhandlingar med de borgerliga sliter isär såväl regeringen som Miljöpartiet. Men det är knappast överraskande att det sker, anser statsvetarprofessorn Tommy Möller. Och att rädda ansiktet genom att låta frågan avgöras av en majoritet i riksdagen blir svårt, enligt statsvetaren Niklas Bolin.

"Vi kan inte släppa fram den politiken, så enkelt är det", säger MP-språkröret Isabella Lövin till TT.

"Vi kan inte släppa fram den politiken, så enkelt är det", säger MP-språkröret Isabella Lövin till TT.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Politik2020-06-29 21:15

– Vi kan inte släppa fram den politiken, så enkelt är det, sade MP-språkröret Isabella Lövin till TT på måndagen.

Med en regeringspartner som förhandlar vid sidan om är alternativen få. Och med usla opinionssiffror finns inte mycket för MP att skrämmas med, enligt Niklas Bolin, docent vid Mittuniversitetet, som skrivit flera arbeten om Miljöpartiet.

– En ny regeringsbildningsprocess eller ett extraval skulle också försätta partiet i en svår sits, säger han.

Särskilt sprängande i migrationsuppgörelsen är volymmålet för flyktingmottagandet.

– Antingen blir MP tvunget att lämna regeringen eller så blir partiet tvunget att köpa volymmålet. Och att reservera sig mot ett sådant beslut är en enorm prestigeförlust, fortsätter Bolin.

Inte överraskande

Det är en anmärkningsvärd men knappast överraskande situation, säger Tommy Möller, verksam vid Stockholms universitet.

– De flesta som har följt den här processen har väntat på att den här situationen skulle uppstå, säger han.

Opinionsläget har förändrats och S har svängt sakpolitiskt mot en mer restriktiv migrationspolitik.

– S har en stark uttalad önskan att få en bred och hållbar uppgörelse över blockgränsen. Man har ett starkt motiv att driva det här hela vägen, säger Möller.

Svåra år

Det höga tonläget har gett Miljöpartiet svåra år i regeringsställning. Inte minst 2015, då partiet valde att sitta kvar i regeringen och gå med på åtstramningar i migrationspolitiken.

– Det var en rejäl kompromiss med sin egen politik. MP tog mycket stryk och var ett parti som inte alls mådde särskilt bra, säger Bolin.

Denna gång är behovet av framgång stort, med tanke på den svaga opinionen.

– Att sitta kvar i regeringen handlar om att få igenom sin politik. Men man måste också överleva som parti och vinna röster för att sitta kvar i riksdagen. Det går inte alltid hand i hand, säger Bolin.

Alternativet är att lämna regeringen.

– Det skulle säkert vara skönt att efter sex år i regeringen få säga precis vad man tycker och står. Att få slicka sår och få tillbaka väljare.

Rävspel ger oreda

Samtidigt har stålbadet i regeringsställning naggat förtroendet i kanten. Både för partiet i sin helhet för flera av MP:s profilfrågor.

– Inte minst inom miljö- och klimatpolitiken, där man tidigare varit överlägsen i förtroende. Men också i migrationspolitiken, där man fått gå emot partilinjen de senaste åren för att bita sig fast i regeringsställningen.

Det finns en möjlighet för partiet att rädda ansiktet: att låta S lägga fram överenskommelsen i ett utskottsinitiativ i riksdagen i stället för i en regeringsproposition.

TT: Har det någon betydelse?

– Det har ingen större betydelse i sak om det ändå är tydligt för alla att en regeringspartner gjort upp med andra. Regeringen är fortfarande splittrad internt, säger Bolin.

Ett sådant rävspel kan skapa ytterligare oreda. Vad skulle S göra om MP på samma sätt gjorde upp med de borgerliga i riksdagen om förändringar i arbetsrätten? löd en retorisk fråga som en central MP-källa ställde i samtal med TT.

– Ett regeringsbygge som köpslår på det sättet mår inte särskilt väl, säger Niklas Bolin.

Oavsett vad som händer kommer migrationspolitiken inte att försvinna från den politiska dagordningen, säger Tommy Möller.

– SD har ett starkt intresse att ha kvar frågan som en levande politisk stridsfråga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!