– Det är fortfarande ett väldigt besvärligt läge i riksdagen. Det är ingen tvekan om det, säger Stefan Löfven strax efter att han blivit vald.
För bara drygt två veckor sedan blev han historisk när han som första statsminister röstades bort i en misstroendeomröstning. Nu gör han comeback och kan bilda en ny rödgrön regering.
173 ledamöter tryckte på den röda nej-knappen, vilket gjorde att Löfven med knapp marginal klarade kravet att inte få 175 eller fler röster emot sig.
M: Historiskt svag regering
Moderatledaren Ulf Kristersson fick uppdraget att sondera förutsättningarna för en borgerlig regering före Löfven – men kastade in handduken.
Nu kritiserar han Löfvens svaga stöd.
– Vi får en historiskt svag regering som är så oenig om politikens innehåll att de inte ens kan lägga en gemensam budget, säger Kristersson.
Stefan Löfven kommer att behöva budgetstöd från både Centern och Vänsterpartiet för att få igenom sin budget nu när januariavtalet har fallit. Problemet är att C har gått i opposition och vägrar förhandla budget med V – samtidigt som V kräver inflytande i budgeten för att stödja den.
Om Löfven inte klarar att få stöd för sin budget, har Stefan Löfven sagt att han avgår. Han vill inte regera med en borgerlig budget under valåret 2022.
– Vi kommer att göra allt vi kan för att vår budget ska gå igenom kammaren, säger Ulf Kristersson.
Han lovar att M kommer att "köra över" regeringen så fort det är möjligt.
C och V släppte fram
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet valde att släppa fram Löfven. Liksom den politiska vilden och tidigare vänsterpartisten Amineh Kakabaveh.
– Vi kan konstatera att det finns inga andra lösningar på bordet. Därför kommer vi, med den överenskommelse som statsministern har lovat att hålla, trycka gult för honom, sade Centerledaren Annie Lööf på väg in till omröstningen.
För att få C att acceptera Löfven som statsminister har Annie Lööf fått löften om reformer inom arbetsrätten, för stärkt äganderätt i skogen och mer flexibelt strandskydd.
Men det finns oklarheter om hur färdig överenskommelsen är, eftersom Miljöpartiet säger blankt nej.
Löfven måste därför starta sin nya regering med att lösa konflikten mellan C och MP.
L trycker rött
Det tidigare samarbetspartiet Liberalerna röstade nej till Löfven. Alla förutom ledamoten Nina Lundström, som inte följde partilinjen utan tryckte gult.
Även Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna röstade nej.
– Det hade varit bättre om svenska folket hade fått säga sitt i ett extraval, säger Ebba Busch (KD).
– Den rödgröna röran gör den här regeringen till en tickande bomb, säger hon och pekar på risken för ännu en regeringskris i höst när en budget ska klubbas.
KD är dock fortsatt redo att bilda regering tillsammans med M, där även L och SD ingår i regeringsunderlaget, säger Busch.
– Det är oansvarigt av Löfven att tillträda, säger hon.
Byta ut ministrar
På fredag kommer Stefan Löfven att avslöja vilka som ska ingå i den "nygamla" regeringen.
Några större förändringar bland statsrådsposterna väntas inte ett år före ordinarie val, men Löfven har en chans att möblera om och byta ut ministrar.
Ett hål finns exempelvis efter landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) som för en vecka sedan lämnade in sin avskedsansökan för att kunna delta i statsministeromröstningen.