Med knappt en vecka kvar till Miljöpartiets kongress i Örebro är det fortfarande ovisst vem som blir manligt språkrör efter Per Bolund. Två huvudkandidater återstår: riksdagsledamoten Daniel Helldén och kommunalrådet Magnus P Wåhlin.
Helldén är valberedningens förslag. Han presenterades på en presskonferens tillsammans med Märta Stenevi för fyra veckor sedan.
Wåhlin har fått öppet stöd från tunga distrikt och förbund, däribland Grön ungdom och distriktet i Göteborg och även ex-kandidaten Martin Marmgren som hoppade av racet i helgen.
– Jag tycker att Magnus är en fantastisk kandidat också och jag har stor förståelse för att han har stöd. Det är också så jag tycker att det ska kunna vara i ett parti. Vi är liksom ingen sekt, säger Stenevi.
Tonar ned konflikt
Efter presskonferensen i oktober där Stenevi och Helldén presenterades uppstod en diskussion om hur bra deras samarbete skulle fungera. Stenevi tonar nu ned att det skulle finnas en konflikt mellan dem.
– Jag tycker att Daniel är en jättestark kandidat med väldigt många goda egenskaper som skulle göra honom till ett bra språkrör, sedan är vårt parti så funtat att det är kongressen och ombuden som bestämmer.
När hon ska utveckla varför Helldén skulle bli ett "väldigt starkt språkrör", så säger hon att han har en lång erfarenhet av kommunpolitik och är en skicklig debattör.
– Vi har haft ett väldigt bra samarbete. Så det skulle bli hur bra som helst.
Hon anser att presskonferensen har blivit feltolkad.
– Jag skulle säga att konflikten som har målats upp är väldigt, väldigt överdriven. En tveksamhet kring vem som ska svara på en fråga är inte riktigt samma sak som att det finns djup konflikt. Det är klart att det påverkar medlemmarna.
"Ingen hemlighet"
Hon och Helldén har efter detta pratat ihop sig vid flera tillfällen.
– Det är ingen hemlighet att vi haft lite olika syn på hur partiet ska kommunicera politik och vilket fokus vi ska ha, det har varit jätteviktiga frågor för oss att prata om.
Debatten har kretsat kring om Miljöpartiet ska vara ett parti som fokuserar sin kommunikation på klimat och miljö eller om det ska bredda sig och involvera sådant som utanförskap, jämställdhet och frågor som rör människors vardag.
– Vi är väldigt överens om att för att vi ska kunna få förtroende för klimat- och miljöpolitiken, som är vår starkaste fråga och där vi är det enda partiet i Sverige som egentligen tar de frågorna på allvar, så måste vi också vara relevanta för väljarna när det gäller vardagen, säger Stenevi.
TT: Var det någon av er som fick ge med sig alltså?
– Nej, det skulle jag nog inte säga.
Står utan utmanare
Helldén har varit trafikborgarråd i Stockholm och samarbetade efter valet 2018 med de borgerliga. Stenevi ser ändå inte att Miljöpartiet skulle gå högerut om Helldén blir hennes parhäst, hon målar i stället en bild av en svensk höger som tappat sin liberalism och blivit repressivt.
– Det ser jag inte över huvud taget att vi skulle röra oss mot, utan i det landskap vi befinner oss relativt de andra partierna så är det ingen tvekan om att vi står till vänster i svensk politik.
Själv står hon utan utmanare inför språkrörsvalet på lördag och hon uppfattar stödet som starkt och att partiet verkar nöjt med vad hon åstadkommit.
– Jag är väldigt taggad på att fortsätta in mot valet 2026. Så jag hoppas att jag ska få förnyat förtroende och ser fram emot kongressen jättemycket.