Miljöpartiet ökade till 5,1 procent efter att ha legat runt fyraprocentsspärren i många mätningar några månader före valet. Det är också detta Märta Stenevi vill framhålla med lite distans till valnatten – att partiet gjorde, som hon beskriver det, en av sina starkaste valrörelser på många år.
Men faktum är att partiet landade lågt i jämförelse med valresultaten från 2014 och 2010 då man fick 6,9 respektive 7,3 procent.
– Vi ökar i en valrörelse som definitivt inte kretsade kring våra starkaste frågor. Vi lyckades vara en relevant röst i den debatten, säger Märta Stenevi.
"Har jobb att göra"
Tonen i valrörelsens slutskede var mycket hård och partierna på högerkanten hade en retorik som Stenevi beskriver som polariserande och beklämmande, särskilt när det gäller hur barn användes i olika förslag om adhd-screening, språkkrav och förnedringsstraff.
Samtidigt backade Miljöpartiet i sju av tio kommuner, bland annat i storstäder. Ett exempel är Solna där partiet tappade tre procentenheter och landade på 4,5 procent. I Skåne och Västra Götaland backade man i ungefär fyra av fem kommuner.
Partiet har tillsatt en eftervalsanalys och språkröret vill inte föregripa den.
– Jag är inte riktigt beredd att spekulera i vad som hände. Men det är klart att vi har ett stort jobb att göra i kommuner och regioner.
Sverige ser nu ut att få en regering där Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna ingår eller utgör underlaget, något som bekymrar Stenevi.
– Det jag främst är orolig över är att man kommer gå fram med de förslag som legat, där man urholkar trygghetssystemen, som att införa ett bidragstak för familjer som redan i dag har extremt små marginaler, och det mitt i en kommande lågkonjunktur.
Även klimatfrågan oroar henne. Sverige lär inte kunna ta ledartröjan i omställningen med en borgerlig regering med SD-stöd, tror hon.
– Det kommer inte gå att säga till länder med sämre ekonomiska förutsättningar att de måste sänka sina utsläpp när vi som rikt land börjar backa.
Hon förstår inte heller hur Sverige ska nå klimatmålen om man skär ned på reduktionsplikten så mycket som KD och SD vill.
"Övergivit värderingar"
Miljöpartiet kommer nu att gå in i en tydligare oppositionsroll. Stenevi talar om att man ska vara en stark röst mot de nationalpopulistiska vindarna.
– Här har vi Liberalerna som egentligen har övergett väldigt många av sina liberala värderingar och ska sätta sig i en regeringsförhandling med ett parti de kallat för sin huvudmotståndare.
– Vi kommer att vara en tydlig motkraft mot den här blåbruna regeringen och vi kommer att göra allt nu för att bygga opinion och bygga vår rörelse och vara redo för en rödgrön regering absolut senast 2026.
Stenevi, som nu har en plats i riksdagen, vill också gärna fortsätta som språkrör för MP mandatperioden ut om hon får medlemmarnas förtroende.
Tror MP kan växa
Historiskt har MP haft starkare stöd som oppositionsparti och det var i regeringsställning med Socialdemokraterna efter valet 2014 som partiet började tappa som mest. Nu tror språkröret att MP kan växa igen.
– Det kommer att vara vårt mål med den här mandatperioden – att bli starkare och driva opinion och peka på vilka konsekvenser den här huvudlösa politiken får och peka på alternativen.
En fråga som snart kommer bli aktuell för politikerna att ta ställning till är den om sänkt skatt på drivmedel. Den 1 oktober löper en tillfällig skattesänkning ut som kan höja literpriset med 1,30 kronor. Flera partier har öppnat för att förlänga skattesänkningen.
Inför valet ville inte MP dra upp några röda linjer i frågan. Men nu meddelar Stenevi att man inte kommer att stötta någon förlängning.
– Det är inte ett bra svar på hushållens behov. Vi behöver effektivare och bättre riktade stöd till hushållen hellre än att skicka pengar till oljebolagen.