Stoltenberg: Finland och Sverige har levererat

Nato ökar trycket på Turkiet och Ungern att godkänna Sverige och Finland som nya Natomedlemmar.
–Finland och Sverige implementerar, de har levererat, säger Natochefen Jens Stoltenberg på en pressträff.

Inför veckans Natomöte har generalsekreterare Jens Stoltenberg uppmanat Ungern och Turkiet att så snart som möjligt godkänna Sveriges och Finlands ansökan om medlemskap. Arkivbild.

Inför veckans Natomöte har generalsekreterare Jens Stoltenberg uppmanat Ungern och Turkiet att så snart som möjligt godkänna Sveriges och Finlands ansökan om medlemskap. Arkivbild.

Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Politik2022-11-29 12:18

På Natomötet i Bukarest säger Stoltenberg att Sverige och Finland skulle stärka Nato, och tar upp exempel på hur Sverige levererat gällande uppgörelsen mellan Sverige, Finland och Turkiet.

– Sverige har till exempel ändrat sin grundlag. Sverige har skärpt och stärkt sina lagar mot terrorism, säger han.

Stoltenberg understryker också att det är domstolarna som ska ta enskilda utlämningsbeslut.

– Det är så det fungerar i demokratiska länder.

På Natomötet möts Turkiet, Sverige och Finland – men några stora framgångar i fråga om ansökningsprocesserna väntas inte där.

– Vi kommer att utbyta åsikter, men i slutändan handlar det om att leva upp till det trepartsavtal som skrevs under vid Natomötet i Madrid i somras mellan Sverige, Finland och Turkiet, sade utrikesminister Tobias Billström (M) när han kom till mötet.

"På god väg"

Han svarade på en fråga från journalisterna om han väntar sig några framsteg i Sveriges anslutningsprocess till Nato.

Vid inpasseringen till mötet fick han frågan om vad han anser om att Turkiet säger att Sverige inte gör tillräckligt för att det turkiska parlamentet ska kunna godkänna Sveriges medlemskap i Nato.

– Vi anser att är vi är på god väg mot att uppfylla avtalets punkter, säger Billström och poängterar att det inte bara handlar om att Sverige ska följa avtalet, Turkiet ska också göra det enklare för det svenska rättsväsendet att komma åt personer i Turkiet som är misstänkta för brott i Sverige.

På eftermiddagen, efter Natomötets inledning, lade Finlands utrikesministerium ut ett inlägg i sociala medier med en bild från en separat överläggning mellan Finland, Sverige och Turkiet. Finlands Pekka Haavisto och Billström ses sitta mitt emot den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu.

Finländska UD skriver att framsteg har gjorts men att diskussionerna med Turkiet fortsätter.

Natoländernas utrikesministrar ses för ett tvådagarsmöte i den rumänska huvudstaden. Som blivande medlemmar, så kallade invitees, är även Sverige och Finland inbjudna.

"Givande möte"

Det är första gången en svensk utrikesminister deltar på de premisserna.

– Jag är mycket glad över att vara här och jag tror att det blir ett givande möte, säger Tobias Billström.

Ungern meddelade nyligen att man planerar att ge Sverige och Finland tummen upp i februari. Förutom Turkiet är Ungern ensamt om att inte ha ratificerat.

Men de utdragna samtalen mellan Sverige och Turkiet tros fortsätta långt in på 2023.

Samtidigt uppgav regeringens chefsförhandlare Oscar Stenström i fredags att Turkiet anser att Sverige gör framsteg i förhandlingarna.

Mer vapen till Ukraina

Jens Stoltenberg har också börjat gå allt längre i sina säkerhetsförsäkringar till Sverige och Finland.

– Det står helt klart: Om det skulle ske någon attack eller aggressiv handling mot Finland eller Sverige är det otänkbart att Nato inte skulle reagera, sade han i fredags.

Den dominerande frågan på Natomötet är dock det ryska anfallskriget mot Ukraina och det överhängande behovet av mer stöd till landet.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba deltar vid en informell arbetsmiddag för att tala om vad som behövs, både akut och mer långsiktigt. Högst upp på önskelistan står ökat skydd mot ryska robotar. Men Stoltenberg har sagt att han också väntar sig löften från medlemsländerna om utökade leveranser av annat när Ukraina nu står inför en lång och kall vinter.

Fakta: Natomötet i Bukarest

Natos utrikesministermöte hålls i Bukarest i Rumänien den 29–30 november.

Mötets ordförande är Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Flera aktuella Natofrågor ska behandlas, bland annat mer stöd till Ukraina, samt arbetet med att genomföra Natos uppdaterade strategiska koncept som beslutades i Madrid i somras.

Partnerländerna Bosnien-Hercegovina, Moldavien och Georgien har kallats till en session för att diskutera vilket stöd länderna behöver med anledning av det försämrade säkerhetsläget i Europa.

Även Kina väntas komma upp. I Natos nya strategiska koncept kallas Kina för en "utmaning för våra intressen, vår säkerhet och våra värderingar".

Som "invitee" deltar Sverige på mötena men inte i beslutsfattandet.

Hittills har 28 av 30 allierade ratificerat Sveriges och Finlands anslutningsprotokoll. Endast Ungern och Turkiet kvarstår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!