Påverkanskampanjerna mot Sverige har eskalerat i spåren av koranbränningarna. Även om läget är något lugnare nu än i somras beskrivs det fortsatt som allvarligt.
– Det är mycket kritik och fördömanden, men också bojkotthot och uppmaningar till våldsdåd mot Sverige och svenskar, säger Magnus Hjort, vikarierande generaldirektör på Myndigheten för psykologiskt försvar.
Myndigheten ska nu motverka felaktiga uppgifter om koranbränningarna. Sedan tidigare har man ett uppdrag om att motverka utländsk påverkan mot Sverige med anledning av desinformationskampanjen mot den svenska socialtjänsten.
Iran pekas ut
– De här två kampanjerna knyts ihop, vi ser att samma aktörer som agerade 2022 mot socialtjänsten agerar nu med ett bredare narrativ om att Sverige är islamfientligt, säger Hjort.
I somras kopplade regeringen ryskstödda aktörer till spridandet av desinformation. Nu pekas även Iran ut.
Det handlar om allt från uttalanden från statliga företrädare och statsanknuten media till dolt agerande via ombud och aktiviteter på sociala medier.
– Iran agerar för att stärka sin position regionalt och i världen och framstå som en viktig värnare av islam, säger Hjort.
Han framhåller att aktörerna arbetar långsiktigt och för att driva in "en ordentligt kil" mellan västvärlden och Mellanöstern.
– Målen är inte uppnådda för någon aktör men de är uthålliga och vi måste också vara det, säger han.
Får mer pengar
TT: Går det att få de här internationella aktörerna att backa?
– Nej, det vi kan göra är att stärka vårt arbete, analysera och bedöma hur det här bedrivs. Att stoppa aktörerna är väldigt svårt, deras agenda kommer inte att ändras och informationspåverkan finns i verktygslådan oavsett vad vi gör, säger Hjort.
Myndigheten föreslås få ytterligare åtta miljoner kronor nästa år.
– Dagens besked är till gagn också för andra myndigheter och ytterst för alla oss som vill leva i en demokrati som inte lider skada av desinformation som riktas mot Sverige, säger ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M).