Större svensk armé ska möta ryskt hot

Risken för ett vĂ€pnat angrepp mot Sverige har ökat – och Ryssland pekas ut som det allvarligaste och mest direkta hotet. En större svensk armĂ©, fler vĂ€rnpliktiga och stĂ€rkt ubĂ„ts- och flygvapen pekas ut som centralt för att möta utvecklingen.

Trots att Ryssland Àr uppbundet i Ukraina finns förmÄga till operationer mot Sverige, enligt försvarsberedningen. Arkivbild.

Trots att Ryssland Àr uppbundet i Ukraina finns förmÄga till operationer mot Sverige, enligt försvarsberedningen. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Politik2023-06-19 10:00

Ett vÀpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas, konstaterar Försvarsberedningen i sin nya sÀkerhetspolitiska bedömning.

Rapporten har fĂ„tt titeln Allvarstid, en term som uppges hĂ€rstamma frĂ„n beredskapsĂ„ren under andra vĂ€rldskriget 1939–1945.

– Det Ă€r allvarstid. Det pĂ„gĂ„r ett krig i Europa, vi har att hantera ett nationalistisk, imperialistiskt och rustat Ryssland. Utvecklingen i Asien och StillahavsomrĂ„det pĂ„verkar oss, sĂ€ger Försvarsberedningens ordförande Hans Wallmark (M).

"Gravare hotbild"

Skrivningen om vÀpnat angrepp Àr densamma som 2017 dÄ den senaste sÀkerhetspolitiska bedömningen presenterades. DÄ skÀrptes formuleringen frÄn "osannolikt".

Men det militÀra hotet mot Sverige har ökat. Ryssland har med sitt storskaliga krig i Ukraina visat sig berett att bÄde ta stora risker och anvÀnda omfattande militÀrt vÄld.

– Det finns absolut en annan och gravare hotbild, sĂ€ger Hans Wallmark.

Ryssland har dÀrtill, trots kriget i Ukraina, fortsatt en intakt förmÄga att agera med stridsflyg, marina styrkor och robotar mot Sverige. Ryssland har ocksÄ förmÄga att verka med specialförband.

– Ryssland kommer att för avsevĂ€rd framtid utgöra ett allvarligt hot. Det kan handla om decennier, sĂ€ger Socialdemokraternas Peter Hultqvist.

"Större armé"

Han framhÄller att Ryssland Àgnar sig Ät desinformation, cyberattacker, spionage och krigsplanering, bland annat direkt pÄ svenskt territorium.

Nu mÄste Sverige bygga avskrÀckning och en tröskel, anser han.

– Det innebĂ€r en större armĂ©, att vi mĂ„ste vara öppna för fler brigader, minst 10 000 vĂ€rnpliktiga, satsning pĂ„ Gotland med fler vapensystem och personal och ett nytt regemente i Kiruna. Vi mĂ„ste ocksĂ„ utöka ubĂ„tsvapnet och fortsatt stĂ€rka svenskt stridsflyg.

Försvarsberedningen har redan uppmanat regeringen att skynda pÄ nÀsta beslut om totalförsvaret sÄ att det kan börja gÀlla ett Är tidigare, frÄn den 1 januari 2025. Vilka förÀndringar som behövs i upprustningen kommer beredningen att gÄ in pÄ i sin slutrapport nÀsta vÄr.

"Försvara med vapenmakt"

Beredningen slÄr ocksÄ i en ny portalformulering fast att Sverige Àr berett "att ytterst med vapenmakt försvara vÄrt land, vÄr befolkning, vÄr demokrati, vÄr frihet och vÄrt sÀtt att leva". Ytterligare en understrykning av att det Àr allvarstid, enligt Wallmark.

Han Àr nöjd med att Försvarsberedningen, som bestÄr av ledamöter frÄn samtliga riksdagspartier, "i allt vÀsentligt" Àr enig. TvÄ partier, V och MP, har dock avvikande uppfattningar om det svenska Natomedlemskapet.

– Vi ser att alliansfriheten hade varit sĂ€krare för oss Ă€ven framöver, sĂ€ger V-ledamoten Hanna Gunnarsson.

"Inte bra"

Övriga partier anser att Sverige försvaras bĂ€st inom Nato. Sveriges utsatthet under den utdragna vĂ€ntetiden pĂ„ medlemskap tonas ner av bĂ„de Wallmark och Hultqvist som framhĂ„ller att Sverige fĂ„tt sĂ€kerhetsförsĂ€kringar frĂ„n en rad lĂ€nder.

Men oro finns om det blir sÄ att Sverige inte kommer med till toppmötet i Vilnius i juli, anser Hultqvist.

– Det Ă€r inte bra. DĂ„ mĂ„ste vi vara tydliga i att vi frĂ„n de nordiska lĂ€nderna samarbetar, och att USA och Storbritannien fortsatt stĂ„r bakom de sĂ€kerhetsförsĂ€kringar vi redan har.

Försvarsberedningens ordförande Hans Wallmark (M).
Försvarsberedningens ordförande Hans Wallmark (M).
Fakta: Analysen i fem punkter

Försvarsberedningen slÄr fast att:

*Ett vÀpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas. Det kan inte heller uteslutas att militÀra maktmedel eller ytterligare hot om sÄdana kan komma att anvÀndas mot Sverige.

*Svensk sÀkerhets- och försvarspolitik ska utformas för att hantera det hot Ryssland lÄngsiktigt bedöms utgöra mot europeisk och global sÀkerhet.

*Risk finns att kriget i Ukraina blir lÄngvarigt och kan eskalera. Det kan innebÀra att kÀrnvapen eller andra massförstörelsevapen anvÀnds.

*Sverige Àr berett "att ytterst med vapenmakt försvara vÄrt land, vÄr befolkning, vÄr demokrati, vÄr frihet och vÄrt sÀtt att leva".

*Svensk sÀkerhetspolitik bör i större utstrÀckning anpassas för att möta Kinas maktansprÄk och ambition.


Fakta: Försvarsberedningen

Försvarsberedningen tillsattes i december 2022.

BestÄr av politiker frÄn alla riksdagspartier.

Ska lÀgga grunden för integrationen i Nato, riksdagens femÄriga försvarsbeslut och försvarets pengaram.

Slutrapporten kommer i april 2024.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!