Regeringen har tagit ett nytt beslut för att öka möjligheten att kunna genomföra högskoleprovet i höst, trots pågående pandemi. Det handlar om att kunna låta en begränsad grupp skriva provet, nämligen de som inte har ett tidigare provresultat, förklarade högskoleminister Matilda Ernkrans (S) på en pressträff på torsdagsmorgonen.
– Ytterst är det smittskyddsläget som avgör. Men det är en viktig pusselbit för att vi som snabbt som möjligt ska kunna ge ett högskoleprov för dem som inte har ett provresultat, sade hon.
Det är inte regeringen som bestämmer om provet ska hållas. Det gör Universitets- och högskolerådet (UHR), i samråd med de 21 universitet och högskolor som anordnar proven. Det är bara några veckor sedan UHR gav besked att höstens prov, i full skala, inte kan hållas av smittskyddsskäl. UHR:s generaldirektör Karin Röding kan ännu inte ge besked om det blir ett prov för en begränsad grupp i höst. Men hon bedömer sannolikheten som låg.
– Jag tror att det blir svårt, säger hon till TT.
Knappt om tid
Karin Röding har kontinuerliga möten med rektorer för lärosätena och de ser enligt henne stora svårigheter med att genomföra provet i höst, även i begränsad omfattning. Tiden är knapp, påpekar hon.
– Om provet ska ha någon bäring på antagningen till vårterminen 2021 måste provet genomföras senast den 25 oktober. Det är lokaler som ska bokas, provmedarbetare som ska anställas och vilja genomföra själva provdagen. Det är de 21 lärosätena som har det ansvaret.
Hans Adolfsson, rektor vid Umeå universitet, bekräftar att det finns en stor tveksamhet bland lärosätenas rektorer.
– Det är också vår bedömning att det blir svårt att genomföra provet i rådande smittskyddsläge som ju är ansträngt, säger han till TT.
TT: Studenter får ju komma till lärosätenas lokaler denna höst. Varför går det då inte att hålla högskoleprov för en begränsad grupp?
– Campusbaserad undervisning kan vi styra så att det inte blir för många studenter på plats samtidigt. Det går inte med högskoleprovet eftersom alla ska skriva det samtidigt, i hela landet, säger Hans Adolfsson.
Mats Viberg, rektor vid Blekinge tekniska högskola, säger till P 4 Blekinge att beskedet från regeringen kommer för sent. Hans Adolfsson instämmer:
– Men det öppnar för att hålla ett begränsat prov i vår, om smittspridningen är lika akut då som i dag.
Tagit strid för
Samtidigt som UHR och lärosätena är skeptiska till höstprov har Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna tagit strid för att provet ska ges i höst. Moderaternas utbildningspolitiska talesperson Kristina Axén Olin är kritisk till ministerns senaste besked.
– Det här innebär ju att det inte blir något högskoleprov i höst. Det kom inte någon signal från ministern om att det här är jätteviktigt och att man vill att högskolorna ska ordna detta, säger hon.
Att ändra i en förordning för att möjliggöra för lärosätena att genomföra provet i en mindre omfattning – det räcker inte, anser Axén Olin.
Besvikelse
Även Liberalerna är besvikna.
– Regeringens besked är en viktig delseger för vårt arbete, men det är inte tillräckligt. Vi måste ha ett tydligt besked, och inte minst de som skulle vilja skriva provet, att högskoleprovet kommer att genomföras i höst, säger talespersonen Roger Haddad i ett videouttalande på Twitter.
En viss frustration kan också märkas hos högskoleministern efter det att UHR:s och lärosätenas negativa respons blivit känd.
– Regeringen har tagit ett mycket snabbt beslut för att se till att det finns möjlighet att begränsa antalet provdeltagare. Det har gått mindre än tre veckor sedan UHR meddelade att höstens prov ställs in. Jag förväntar mig att universitet, högskolor och UHR tar sig en ordentlig funderare på om detta inte ökar deras möjligheter för att genomföra provet i höst, säger hon till TT.