Strandhäll välkomnar ny hållning mot dumpning

Dumpningen av muddermassor nära den svenska gränsen i Öresund ska kunna stoppas. Det säger sig den danska transportministern nu vara övertygad om.

Muddring utanför Köpenhamn inför byggandet av den konstgjorda ön Lynetteholm. Muddermassorna har hittills dumpats i Öresund, vilket väckt svensk kritik. Arkivbild.

Muddring utanför Köpenhamn inför byggandet av den konstgjorda ön Lynetteholm. Muddermassorna har hittills dumpats i Öresund, vilket väckt svensk kritik. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Politik2022-04-22 18:44

– Det visar att Danmark verkar ha förstått vikten av frågan och hur viktig den är för oss i Sverige, säger miljöminister Annika Strandhäll (S) till TT.

Under årets första tre månader grävdes mer än 230 000 kubikmeter bottenslam upp utanför Köpenhamn, där den konstgjorda halvön Lynetteholm ska byggas. De potentiellt giftiga muddermassorna dumpades sedan på två platser i Kögebukten söder om Öresundsbron.

Efter skarp kritik från både svensk och dansk sida lovade transportminister Trine Bramsen (S) att alternativ till dumpningen ska tas fram.

"Hitta alternativ"

Vid en utfrågning i folketingets transportutskott på torsdagen var hennes budskap att hon lyssnat på kritiken.

– Jag har en klar förväntan om att vi ska hitta alternativ till hanteringen av material från havsbotten, sade hon.

Bramsen medgav också att Lynetteholmprojektet drivits igenom snabbt och sade sig själv vara bekymrad över konsekvenserna för miljön. Hon tillträdde transportministerposten i februari.

– Jag har från start, också innan brevet från den svenska klimat- och miljöministern, lyssnat på kritiken mot dumpning som jag har förståelse för, för jag är själv bekymrad å miljöns vägnar, sade Bramsen.

Den svenska regeringen har redan från början varit skeptisk till projektet, framhåller Annika Strandhäll, framför allt eftersom man inte anser att miljökonsekvenserna utretts tillräckligt.

"Potentiellt giftiga"

– Vår bild är att man inte har tagit tillräcklig hänsyn till miljöriskerna och att det finns risk för att de här muddermassorna är potentiellt giftiga. Det är naturligtvis ingenting som vi ser att att skåningarna ska behöva tåla att det dumpas utanför vår skånska kust.

Beskedet från den danska transportministern är att alternativen till dumpning ska presenteras senast i juni. Det kan exempelvis handla om att lägga muddermassorna på land i stället. Men det kan också bli fråga om dumpning på andra platser än i Kögebukten, vilket Enhedslistens ledamot Henning Hyllested uttryckte farhågor för.

Trine Bramsen ville inte förorda något alternativ förrän utredningen är klar och inte heller Annika Strandhäll vill kommentera hur hon anser att problemet ska lösas.

– Nu ser vi fram emot den danska utredningen helt enkelt, säger hon.

Fakta: Lynetteholm

Lynetteholm ska bli en helt ny stadsdel i Köpenhamn som byggs på jordmassor som deponeras på havsbotten.

Den 2,8 kvadratkilometer stora halvön ska rymma cirka 35 000 invånare och lika många arbetsplatser.

Tanken är att Lynetteholm tillsammans med den befintliga stadsdelen Nordhavn ska säkra Köpenhamn mot framtida stormfloder från nordost.

Ett symboliskt första spadtag togs den 17 januari i år. De muddermassor som togs upp från januari till mars dumpades i Kögebukten söder om Öresundsbron, inte långt från den dansksvenska gränsen. Sedan togs en planerad paus inför sommarhalvåret och det var då som den danska transportministern aviserade att alternativ till dumpning i Kögebukten ska snabbutredas.

Från och med 2035 kan den konstgjorda halvön börja bebyggas med hus och ungefär 2070 ska den nya stadsdelen stå helt färdig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!