Strömmer: Bryta våldsutveckling tar tid

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) välkomnar att Stockholm fått fler poliser. Förhoppningen är att den värsta våldsvågen ska dämpa sig – men att vända utvecklingen på lång sikt tar tid, säger han.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) hade ett möte med rikspolischefen och företrädare i Stockholms läns kommuner under onsdagen. Arkivbild.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) hade ett möte med rikspolischefen och företrädare i Stockholms läns kommuner under onsdagen. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Politik2023-01-25 17:59

Under onsdagen samlade regeringen kommunerna i Stockholms län, regionen och rikspolischefen och polisledningen i Stockholm för ett möte.

– Det skedde förstås mot bakgrund av de omskakande dygn som ligger bakom Stockholm, när det gäller skjutningar och sprängningar, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M)

Många av de gripna i våldsvågen som briserat i januari är unga personer, i flera fall barn under 15 år, vilket särskilt berördes på mötet.

Dålig tillväxt

Stockholmspolisen har fått understöd från den nationella nivån och andra polisregioner för att hantera situationen.

– Nu har man mer möjlighet att förhindra och förebygga skjutningar och sprängningar. Det är väldigt akut att bryta den här våldsspiralen, säger Strömmer.

Samtidigt är det ett faktum att den tillväxt som skett hos polisen totalt sett i landet inte skett i Stockholm.

Det kan enligt justitieministern bero på att huvudstaden innebär en utsatt arbetssituation, men också högre levnadskostnader samt hårdare konkurrens från andra arbetsgivare.

– Stockholm är en ovanligt komplex och krävande plats att vara polis på, även med svenska mått mätt, säger han.

– Jag vill säkerställa att polisen har de resurser de behöver för att bryta den mest akuta våldsvågen.

Fler kameror

Regeringen har gett polisen i uppdrag att fördubbla antalet fasta bevakningskameror under två år, man forcerar lagstiftning om kommunernas möjligheter om att få sätta upp övervakningskameror.

Snart kommer även ett tilläggsdirektiv till utredning om att riva sekretesshinder som ska göra att skola och socialtjänst blir skyldiga att lämna uppgifter till polisen om det handlar om att förebygga eller bekämpa brott.

Gunnar Strömmer har bilden av att Stockholmspolisen nu mobiliserar alla tillgängliga resurser mot gängen.

– För att ta kontroll och dämpa den här situationen så snart som möjligt. Nu har man kopplat grepp om den operationen på ett bra sätt, hur varaktig den effekten blir det återstår att se.

– Långsiktigt begriper var och en: Att vända den här utvecklingen kommer naturligtvis att ta tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!