Natten till fredagen sköts ytterligare en man till döds i Sverige. Händelsen kopplas till en pågående gängkonflikt i Stockholmsområdet.
– Det här är en bekräftelse på att den väldigt allvarliga situation vi har med den organiserade brottsligheten, att den utvecklingen inte är över, säger Strömmer.
Samtidigt konstaterar justitieministern att polisen har gjort en mobilisering i Stockholm och dess förorter som han beskriver som framgångsrik. Man har lyckats förhindra brott och gripa många som polisen misstänker är inblandade i sprängningarna och skjutningarna.
– Men det betyder inte på något sätt att den här våldsamma utvecklingen är bruten. Jag har understrukit många gånger att det kommer att ta tid att vända den här utvecklingen därför den har gått så på djupet i samhället.
Löser inte brott
Polisens resultat är nedslående. Trots ökad budget, fler anställda och en omorganisation klarar inte polisen upp så kallade mängdbrott tillräckligt effektivt, slår Riksrevisionen fast i en granskning.
Uppklarningsprocenten för bostadsinbrott ligger på två procent. Andelen är låg även för misshandel och bedrägeri.
Den grova brottsligheten gör att poliser ute i landet måste lånas ut till storstadsregionerna. Då blir lokalpolisområdena lidande.
Samtidigt klarar polisen inte heller upp de flesta dödsskjutningarna. I tre av fyra dödsskjutningar döms ingen, enligt en tidigare genomgång.
Strömmer välkomnar Riksrevisionens rapport och säger att regeringen ska analysera den noggrant och återkomma med svar.
– Vi kommer naturligtvis att följa upp det här direkt med polisen och vilka åtgärder som polisen avser att vidta med anledning av det här underlaget.
– Det är klart att en låg brottsuppklaring, och i vissa fall väldigt låg, naturligtvis inte är bra.
NFC och Noa
Mängdbrotten har samtidigt starka band till den grova organiserade brottsligheten, konstaterar Riksrevisionen.
Regeringen har gett polisen i uppdrag att öka sin så kallade operativa förmåga. Det handlar särskilt om att arbetet på polisens nationella operativa avdelning, Noa, och på nationellt forensiskt center, NFC, måste bli mer effektivt.
Uppdraget ska delredovisas i april och slutredovisas den 30 oktober.
– Det viktigaste tror jag inte är att bevisa sin ökade operativa förmåga i förhållande till vårt uppdrag, utan att göra det på fältet och i verkligheten varje dag. Det är det allra viktigaste, säger Gunnar Strömmer.
Han ser ändå framför sig att polisen visar handlingskraft i sin redovisning om en månad.
– Den ska rymma de konkreta åtgärder som polisen ser framför sig att den behöver vidta för att öka sin operativa kraft och därmed också få bättre förutsättningar att vända den här utvecklingen och ha en högre brottsuppklaring – både vad gäller skjutningar, sprängningar, alltså den grövsta brottsligheten, men också mängdbrotten.
Strömmer vill inte spekulera i om han tänker agera om resultatet inte är gott nog, eller hur ett nedslående resultat skulle kunna påverka hans förtroende för rikspolischef Anders Thornberg.
– Jag har förstås höga förväntningar men jag tycker jag har god grund för det också, sett till det allvar som polisen tar de här frågorna på.