– Den här bedömningen av dagens regler – ur vår synvinkel visar den att det finns skäl att ändra lagstiftningen så att påföljderna kan bli tuffare i den här typen av fall, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) till TT.
I en historisk första dom sänkte Högsta domstolen (HD) straffet för två män som deltog vid påskkravallerna i Örebro. Istället för fem år respektive fem år och sex månader dömdes männen till tre år respektive tre år och tre månader för grovt blåljussabotage.
Männen hade bland annat kastat sten mot poliser, slagit på polisfordon, uppträtt aggressivt mot poliser och på olika sätt stöttat eller deltagit i folkmassans avancemang.
Strax över minimistraff
En av dem hade också stått på taket på en polisbuss och applåderat när kravallstaket välts.
Domen har mötts av reaktioner och polisen har frågat sig vad de ska behöva utstå för att domstolar ska tillämpa den högre delen av straffskalan vad gäller blåljussabotage.
Straffskalan för grovt blåljussabotage går från två år till 18 år eller livstid. Straffen på tre år är därmed strax över minimistraffet.
Gunnar Strömmer konstaterar att HD klarlägger hur dagens lagregler ska användas och vilka konsekvenser de får.
Men det som poliser utsattes för under påskupploppen kan regeringen aldrig tolerera, säger han.
– Det är också ett viktigt skäl till att vi specifikt pekat just mot hot och sabotage och våld mot blåljuspersonal som en typ av brottslighet där vi påtagligt vill skärpa straffen.
Straffet bör skärpas
Frågan om en straffskärpning stoppades för drygt en månad sedan in i en redan pågående utredning.
Av direktiven framgår att regeringen anser att "det kan diskuteras om straffskalorna är ändamålsenligt utformade för att fullt ut spegla brottslighetens allvar", när det gäller blåljussabotage.
Utredningen ska redovisa sina slutsatser den 1 januari 2024. Strömmer kan inte svara på hur snart lagen kan ändras.
– Nu har vi tillsatt ordentliga utredningar för att se på de frågorna, det tar naturligtvis sin tid. Men vi har i Tidöavtalet sagt att det ska ske under mandatperioden och det gäller fortfarande.